Aryan Gholami tillbaka i Sverige efter Rilton Cup-affären

Publicerad 29 oktober, 2021 av Ingemar Falk

Aryan Gholami. Foto: Lars OA Hedlund

Den unge Aryan Gholami var med i Rilton Cup 2018/2019, men när det bjöds in till blixtturnering under en av Riltonkvällarna, kände han sig tvungen att vägra spela mot israelen Ariel Erenberg för att inte hamna i dålig dager hos iranska regimen.

Det startade en lång nyhetsföljetong som slutade med att världsschackförbundet FIDE ändrade sina Fair play-regler som spelare och arrangörer ska hålla sig till.

Sedan dess har nyhetspulsen kring allt detta lagt sig. Efter att ha lagt allt bakom sig är det roligt att se Aryan Gholami på svensk mark igen. Och inget kan ta ifrån honom hans starka spelstyrka, men i inledningsronden i Uppsala young champions på fredagskvällen fick han nöja sig med remi:

Viktoria Radeva. Foto: Lars OA Hedlund

Uppsala young champions har lyckats locka flera intressanta utländska spelare. Här ser vi Bulgariens WGM Viktoria Radeva besegra Kim Roger Westrum, Norge:

Turneringen innehåller givetvis flera svenska hopp som kan vara med och slåss om segern. EM-tvåan i U20-klassen, Milton Pantzar, är en av dem. Så här såg hans vinstparti ut i första ronden mot en annan stark svensk spelare – Gustav Törngren, Örgryte SK:

Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund

IM Jung Min Seo tillhör liksom Milton Pantzar de topprankade. Jung Min Seo vann mot tjecken Jachym Smolik i inledningen:

Uppsala young champions fortsätter på lördagen med två ronder klockan 10.00 och 16.00.

Kl 10 & 16: Live Resultat