Biljetter för 16 000 kronor slutsålda när Carlsen & Niemann möts igen

Publicerad 9 augusti, 2024 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen och Hans Niemann i det beryktade mötet i St Louis i september 2022. Foto: St Louis chess club

Nästan på dagen två år efter fuskanklagelsen som startade decenniets schackdrama kommer de att mötas igen: Världsettan Magnus Carlsen och amerikanen Hans Niemann.

Skådeplatsen blir Paris och datumet att ringa in i din schackkalender är 6 september.

Intresset för deras möte i semifinalen i Speed chess championship har växt till extrema nivåer när det på torsdagskvällen blev klart att Carlsen och Niemann lottas mot varandra i slutspelet som för första gången i turneringens historia avgörs på inför livepublik. Under matchen kommer de att sitta mitt emot varandra med en laptop och spela partierna online.

Försäljningen av biljetterna till matchen har skjutit i höjden och till och med de dyraste biljetterna för 16 000 kronor är slutsålda.

Chess.coms fuskrapport om Hans Niemann.

Efter många turer med stämningar och en rättegång vid dörren slöt Carlsen, Niemann och Chess.com fred förra sommaren. Men under ytan bubblar känslorna än.

Det märktes om inte annat när Hans Niemann gick till attack mot Chess.com och Magnus Carlsen när han intervjuades av Daniel Naroditsky efter det att semifinalplatsen säkrats.

– Chess.com ljuger och Carlsen vill förstöra mitt liv, sa Niemann som erkänt att han fuskat online som ung spelare men att det inte var på den nivån som Chess.com slog fast i sin rapport.

Trots Hans Niemanns utfall valde Chess.com att publicera hela intervjun på sin egen kanal på Youtube.

Daniel Naroditsky och Hans Niemann under intervjun. Foto: Chess.coms youtubekanal

Hans Niemann är just nu aktuell med en schackduell mot Anish Giri. En match du kan följa här.

I intervjun tyckte Niemann att den duellen hade gett honom bra förberedelser inför kvartsfinalen mot Wesley So i Speed chess championship. Niemann vann den matchen, vilket gav honom platsen till semifinalen i Paris. Och där väntar alltså Magnus Carlsen.

I den andra semifinalen har Alireza Firouzja redan säkrat en plats. På fredagskvällen kommer hans motståndare bli klar – och vem det kan bli? Jo, Hikaru Nakamura.

Slutspelet i Paris lovar att bli något extra. Ett nytt kapitel i schackdramat är på väg att skrivas.
Be there or be square…

Programmet i Paris

  • FREDAG 6 SEPTEMBER:
    16.00: Semifinal 1.
    20.00: Semifinal 2.
  • LÖRDAG 7 SEPTEMBER:
    18.00: Bronsmatch.
  • SÖNDAG 8 SEPTEMBER:
    18.00: Final.
Nya minidokumentär i SR