Magnus Carlsen och Hans Niemann sluter fred

Publicerad 28 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen och Hans Niemann. Foto: St Louis chess club

För nästan ett år sedan startade schackbråket som skapade rubriker i hela världen. Magnus Carlsen och Chess.com kom med fuskanklagelser mot Hans Niemann efter amerikanens uppmärksammade seger mot norske världsettan i Sinquefield cup.

Nu har alla tre parter slutit fred efter bråket som slutade med en stämningsansökan.

På Chess.com säger Magnus Carlsen:

”Jag är införstådd i Chess.coms rapport och uttalande att det inte finns några avgörande bevis för att Hans Niemann fuskade i partiet mot mig i Sinquefield Cup. Jag är villig att spela mot Hans Niemann i framtida turneringar om vi skulle lottas mot varandra”.

Hans Niemann svarar:

”Jag är glad att min stämningsansökan mot Magnus Carlsen och Chess.com har blivit löst på ett ömsesidigt acceptabelt sätt, och att jag återvänder till Chess.com. Jag ser fram emot att få tävla mot Magnus vid schackbrädet snarare än i domstol, och jag är tacksam över mina advokater på Oved & Oved för att de trott på mig och hjälpt mig att lösa fallet.”

Stormästarnas svar är en replik på Chess.coms uttalande som lyder:

”Vi är glada att kunna rapportera att vi har nått en överenskommelse med Hans Niemann att lägga våra meningsskiljaktigheter bakom oss och gå vidare tillsammans utan ytterligare rättstvister. Vid det här laget har Hans konto återställts helt på Chess.com, och vi ser fram emot hans deltagande i våra evenemang. Vi vill också bekräfta att vi står fast vid resultaten i vår offentliga rapport från oktober 2022 om Hans, inklusive att vi inte hittade några avgörande bevis för att han har fuskat i spel vid brädet.”

I morgon, tisdag, är det Titled Tuesday på Chess.com. Då blir det intressant att se om både Hans Niemann och Magnus Carlsen ställer upp. Och får de mötas lär det partiet räcka längre än till drag 2…

Läs Chess.coms uttalande