FIDE:s motdrag: Kan vägra ge Firouzja ratingpoäng

Publicerad 19 december, 2023 av Ingemar Falk

Spellokalen i Chartres. Alire Firouzja (t v) i stii möte i första partiet mot Alexandre Dgebuadze på måndagen. Ett parti som Firouzja vann. Foto: Chartres TV/Blitzstream Twitch

Sedan nyheten kom att Frankrikes schackstjärna Alireza Firouzja just nu spelar specialeventet ”Route to Candidades Matches 2023” 18–22 december har världsschackförbundet FIDE agerat.

Firouzjas mål i sina sex partier mot tre stormästare i Chartres är att gå om Wesley So i liverating och därmed knipa den sista platsen till Kandidatturneringen 2024.

FIDE uttryckte på måndagskvällen sin skepsis om att allt verkligen går rätt till med specialeventet i Chartres – och skriver på sin hemsida att Firouzja-turneringen kommer att specialbevakas för att se om den följer Fair play-reglerna.

Om FIDE:s snabbutredning finner misstänkta ”läggmatcher” eller andra omständigheter kan beslutet bli att ratingpoängen i Firouzja-turneringen helt enkelt inte räknas. Nästa parti i ”Route to Candidates Matches 2023” spelas i dag, tisdag, klockan 14.00.

Inför förra Kandidatturneringen såg schackvärlden ett liknande upplägg som FIrouzjas. Kinesen DIng Liren spelade då på kort tid 28 partier mot några landsmän för att komma upp i gränsen för antalet partier som krävdes på ett år för att vara med i VM-cykeln.

Den gången gick inte FIDE in och stoppade eventet.

Ding Liren vann senare Kandidatturneringen vilket tog honom till en VM-match mot ryssen Ian Nepomnjasjtjij. En VM-match som Ding Liren vann, vilket gav honom världsmästartiteln.

Samtidigt i Indien pågår Chennai Grand Masters där indierna Arjun Erigaisi och D Gukesh får chansen att kvala in till Kandidatturneringen via FIDE Circuit. Även om turneringen dök upp sent i tävlingskalendern ska arrangörerna enligt uppgift ha meddelat FIDE flera veckor innan att den tävlingen var på gång.

Inkvalade till Kandidatturneringen

KvalSpelareLand
Förloraren i VM-matchen 2023Ian Nepomnjasjtjij🇷🇺
Topp 3 i World cup*Nijat Abasov🇦🇿
Topp 3 i World cupFabiano Caruana🇺🇸
Topp 3 i World cupR Praggnanandhaa🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Vidit Gujrathi🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Hikaru Nakamura🇺🇸
Ettan i FIDE Circuit 2023**?
Högsta rating på elolistan i jan 2024***?
*En av semifinalisterna i World cup, Magnus Carlsen, har meddelat att han inte ställer upp i Kandidatturneringen. **Just nu leder Anish Giri. ***Just nu har Wesley So (2757) den platsen.
Läs mer om Firouzja-turneringen Följ live