Guide inför slutjakten på de sista Kandidatplatserna

Publicerad 12 december, 2023 av Ingemar Falk

Indiens schackstjärnor D Gukesh och Arjun Erigaisi är med och jagar en Kandidatplats. Foto: Lennart Ootes/FIDE och Lars OA Hedlund

• En amerikan som reser till Spanien för att riskera allt mot lägre rankade spelare i en öppen turnering.

• Och ett lands delstatsregering som sponsrar en nystartad turnering för att hjälpa sina nationalhjältar.

Allt är möjligt när den vilda jakten på en Kandidatplats i schackets VM-cykel närmar sig deadline.

En plats i Kandidatturneringen i Toronto i vår innebär en chans att få spela en VM-match. Vinnaren i Kandidatturneringen får nämligen rätten att utmana världsmästaren Ding Liren, Kina.

Så det är förståeligt att de åtta Kandidatplatserna är åtråvärda. Förutom för exvärldsmästaren Magnus Carlsen som lämnat över tronen och VM-cykeln. Han kommer heller inte göra anspråk på en av de åtta platserna.

Just nu är sex av de åtta Kandidatstolarna fyllda, enligt tabellen nedan. Två platser återstår och allt ska avgöras innan nyårsklockorna ringer den 31 december. Det är otroligt jämnt i både FIDE Circuit och på elolistan. Spelare som ligger på gränsen far runt i världen för att samla ihop de sista avgörande poängen.

Inkvalade till Kandidatturneringen

KvalSpelareLand
Förloraren i VM-matchen 2023Ian Nepomnjasjtjij🇷🇺
Topp 3 i World cup*Nijat Abasov🇦🇿
Topp 3 i World cupFabiano Caruana🇺🇸
Topp 3 i World cupR Praggnanandhaa🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Vidit Gujrathi🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Hikaru Nakamura🇺🇸
Ettan i FIDE Circuit 2023?
Högsta rating på elolistan i jan 2024?
*En av semifinalisterna i World cup, Magnus Carlsen, har meddelat att han inte ställer upp i Kandidatturneringen.

Kapitel 1: Dramat i FIDE Circuit

Anish Giri har ledningen i FIDE Circuit, men känner sig nog rejält jagad. Foto: FIDE
  • ÅTERSTÅENDE PROGRAM:
    9–16 dec: Final i Champions chess tour.
    12–22 dec: Sunway Sitges.
    15–21 dec: Chennai Grand Masters.
    26–28 dec: VM i snabbschack.
    29–30 dec: VM i blixt

Ställning

2023 års fem bästa resultat i FIDE CIrcuit räknas. Observera att Fabiano Caruana redan kvalat in till Kandidatturneringen och så platsen går till totaltvåan i FIDE Circuit.

Just nu har Anish Giri kvalplatsen via FIDE Circuit, men han kommer att utmanas rejält av Wesley So, som kan samla ännu fler poäng i den pågående finalen i Champions chess tour 9–16 december, samt Indiens stormästarstjärnor D Gukesh och Arjun Erigaisi.

I ett sista försök att hjälpa sitt lands spelare – D Gukesh och Arjun Erigaisi – har sportministeriet i delstaten Tamil Nadul ordnat med en ny turnering i Chennai i Indien.

Chennai Grand Masters som spelas 15–21 december är en stark 8-mannaturnering med båda indiska hjältarna i startfältet. Beräkningar gör gällande att D Gukesh eller Arjun Erigaisi kan gå förbi Anish Giri om någon av dem tar en odelad seger i Chennai.

Startfältet

Fem spelare i CHennau Grand masters har över 2700 i rating

Rykten i sociala medier säger att arrangörerna kommer att skapa en Chennai Grand Masters 2 direkt efteråt den 22 december om inte Erigaisi och Gukesh lyckas.

VI såg Kina göra ett liknande matchande för att få med Ding Liren i Kandidatturneringen 2022. Blir det nu Indiens tur att göra likadant för sina spelare?

Registreringen till VM i blixt och snabbschack 26–30 december avslutades på måndagen, och startlistorna blir officiella i veckan. VI får se då om Erigaisi och Gukesh står på listorna. Finns namnen med där lär det inte bli någon Chennai Grand masters 2.

Det kan verka ologiskt, men tävlingar i helt andra spelformat än långpartier räknas alltså också in i FIDE Circuit. Därför kommer VM i blixt och snabbschack i Uzbekistan under mellandagarna bli en riktig nagelbitare, för då ska de allra sista FIDE Circuit-poängen delas ut. Om ingen ny storturnering plötsligt dyker upp i tävlingskalendern vill säga. Man kan aldrig vara säker…

Kapitel 2: Poängracet på elolistan

Wesley So har högst rating av de som jagar sista Kandidatplatsen. Här spanar han själv in 2700chess.com. Foto: Lennart Ootes/Grand chess tour

Här är det så jämnt mellan de spelare som jagar den åttonde och sista Kandidatplatsen via elorating i långpartier per den 1 januari 2024 att vi börjar med att kolla in liveratingen för aktuella spelare:

Wesley So🇺🇸2757.4
Leinier Dominguez Perez🇺🇸2756.2
Alireza Firouzja🇫🇷2750.5
Anish Giri🇳🇱2749.1
Parham Maghsoodloo🇮🇷2743.3
Arjun Erigaisi och D Gukesh är långt efter på den här listan. De har 2730 respektive 2716 i liverating.
Leinier Dominguez Perez jagar elopoäng i Spanien. Foto: Lennart Ootes/Grand chess tour
  • ÅTERSTÅENDE TÄVLINGAR
    som ger elorating för de fem spelarna:
    Wesley So – ingen tävling.
    Leinier Dominguez Perez – Sunway Sitges (12–22 dec)
    Alireza Firouzja – ingen tävling.
    Anish Giri – ingen tävling.
    Parham Maghsoodloo – Chennai Grand masters (15–21 dec)

Leinier Dominguez Perez som bara är en ynka elopoäng från att ta Kandidatplatsen via rating har rest från USA till Spanien för att spela i öppna turneringen Sunway Sitges.

Perez har 2756 i liverating, den andreseedade i turneringen – Kirill Aleksejenko – har 2670. En jätteskillnad på 86 poäng. Dominguez Perez behöver verkligen stapla ettor i turneringen. En enda förlust mot en lågrankad innebär säkerligen att chansen är borta. Men som man säger: Våga och vinn.

Parham Maghsoodloo, Iran, blir en joker i leken. Han är med i Chennai Grand masters och får där möta starkt motstånd.

Hittar han storformen och radar upp segrar kan han snabbt äta upp Wesley Sos försprång på 14 poäng.

De tre övriga i ratingracet har inte anmält sig till någon långpartiturnering före nyår. För Wesley Sos del gäller det nu att vare sig Perez Dominguez eller Maghsoodloo hinner ikapp honom. Men amerikanen har ju också en bra chans att ta sig till Kandidatturneringen via FIDE Circuit på bekostnad av Anish Giri, speciellt när det nu går så bra i pågående finalen av Champions chess tour.

Ladda för en het Kandidatduell i jul.