Utmanande start väntar för Sverige i lag-EM

Publicerad 9 november, 2023 av Ingemar Falk

Förbundskaptenen Peter Bergström intervjuas inför lag-EM 2023. Foto: Lars OA Hedlund

Förbundskaptenen Peter Bergström är förberedd på att svenska lagen får utmanande motstånd direkt när lag-EM i schack startar i Montenegro den 11 november.

– Våra lag i öppna klassen och damklassen är på den undre halvan och kommer att lottas mot någon av toppnationerna i första ronden.

Som rankingen ser ut just nu kan det bli Rumänien, Tyskland eller England för Sverige i starten i öppna klassen medan damerna kan ställas mot Armenien, Polen eller Spanien.

Det skarpa motståndet i inledningen på lag-EM kan innebära att Sveriges ettor i båda lagen, Nils Grandelius och Pia Cramling, får gå in hetluften direkt och tampas mot toppmotstånd på översta borden.

De svenska lagen får slå ur underläge i lag-EM – men skrällpoäng i starten skulle förstås ge bra förutsättningar för en framgångsrik turnering.

Det har inte funnits tid och resurser för gemensamma lagförberedelser inför lag-EM. Spelarna har fått hitta andra vägar att förbereda sig.

– Men generellt har flera spelat mycket här på slutet, och det är förstås jätteviktigt att ha tävlingsinstinkten i sig när man kommer till ett mästerskap, säger Peter Bergström.

Truppen består av en blandning av välmeriterade spelare och debutanter. En nyckel blir att de ”rutinerade rävarna” skapar trygghet åt de nya unga spelarna som säkert kan känna av premiärnerver.

– Det brukar ge sig när man väl är på plats. Tiger Hillarp har ju tidigare spelat tillsammans med Kaan Kücüksari – och Erik Blomqvist och Hampus Sörensensen är i samma klubb. Där kan man se att både Kaan och Hampus kommer att känna sig trygga, säger Peter Bergström.

Resan mot Montenegro startar på fredagen för de flesta spelarna och Kaan Kücüksari kommer att ansluta från Istanbul.

– Det här är ju såklart den roligaste perioden som förbundskapten – att gå in i mästerskap med spänningen och förväntningarna, säger Peter Bergström som varit förbundskapten sedan våren 2019.

Finns det någon avigsida?
– Det är väl att det i år varit mycket roddande att få ihop pengar – och jag är otroligt tacksam för stöttningen Sveriges Schackförbund fått av Polytopia, Schackadamien och privatpersoner genom crowdfounding. Tack vare dem lyckades vi få en trupp till Montenegro.

– Nu är vi redo för lag-EM, men man känner ju att vi inte har kunnat lägga ligga mycket på förberedelser som andra lag. Jag hoppas att ekonomin för landslagssatsningar växer framöver, för det är viktigt med framgångar som inspirerar schackungdomar. Galjonsfigurer betyder oerhört mycket, se bara på Norge som är rankat åtta i EM – förstås med Magnus Carlsen i laget men också med unga spelarna Aryan Tari och Elham Amar.

Kanske får svenskt schack se nya stjärnor tändas här under lag-EM.

– Man ska inte stirra sig blind på rankingen. Sverige har starka schacktraditioner och med energin som finns i årets trupp kan vad som helst hända. Det ska bli jättespännande att följa lagen.

Här är trupperna som förbundskaptenen Peter Bergström har tagit ut:

Svenska truppen i damklassen i lag-EM 2023: Lavinia Valcu, Solna SS, Julia Östensson, Uppsala skolschacksällskap. Anna Cramling, Wasa SK, Ellinor Frisk, Lunds ASK och Pia Cramling, Wasa SK. Foto: Lars OA Hedlund och FIDE

Damklassen

 • GM Pia Cramling, Wasa SK (elo 2440)
 • WIM Ellinor Frisk, Lunds ASK (2161)
 • WFM Anna Cramling, Wasa SK (2085)
 • Lavinia Valcu, Solna SS (2041)
 • Julia Östensson, Uppsala skolschacksällskap (1900)
 • Lagledare: GM Juan Bellón.
Sveriges lag i öppna klassen i lag-EM 2023: IM Kaan Kücüksari, IM Hampus Sörensen, GM Erik Blomqvist, GM Tiger Hillarp och GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund och FIDE

Öppna klassen

 • GM Nils Grandelius, Premium chess club (2688)
 • GM Erik Blomqvist, SK Rockaden (2520)
 • GM Tiger Hillarp, Växjö SK (2502)
 • IM Hampus Sörensen, SK Rockaden (2479)
 • IM Kaan Kücüksari, Lunds ASK (2474)

Följ Sveriges lag i webb-TV

Sveriges schacklandslag sponsras av Polytopia.

Läs mer: SSF livesänder från lag-EM