Suleymenovs facit efter knallen mot Carlsen: 1 av 4 poäng

Publicerad 17 oktober, 2023 av Ingemar Falk

Alisher Suleymenov har inte lyckats följa upp med nya starka resultat i Qatar Masters efter vinsten mot Magnus Carlsen. Foto: Qatar Masters/youtube

Alisher Suleymenov (elo 2512) slog en schackvärld med häpnad när han krossade världsettan Magnus Carlsen (2839) i 31 drag i rond 2 i Qatar Masters.

Det partiet fick ett efterspel i sociala medier då Magnus Carlsen sa att han inte kunde koncentrera sig eftersom Suleymenov fick bära sin klocka. Dagen efter meddelade arrangörerna att armbandsur inte längre skulle tillåtas i spellokalen.

Magnus Carlsen har allt sedan dess hämtat in en del av poängavståndet han var efter, och är nu en halv poäng från topplatsen med tre ronder kvar.

För Suleymenov har det gått åt det andra hållet. Efter den förkrossande segern mot Carlsen har fortsättningen blivit en besvikelse med bara en erövrad poäng på fyra ronder efter detta facit:

  • Rond 3: Förlust mot GM Narayanan (2651), Indien.
  • Rond 4: Förlust mot GM Maghsoodloo (2707), Iran.
  • Rond 5: Remi mot IM Chen (2418), Kina.
  • Rond 6: Remi mot FM Amilal (2409), Mongoliet.

Måhända är det all uppståndelse som gjort att Suleymenov fått svårt att fokusera. Han ligger nu på 65:e plats efter 6 ronder, något sämre än hans seedning som var 47.

Live Resultat