Carlsens kritik efter chockförlusten – motståndaren tilläts bära klocka

Publicerad 12 oktober, 2023 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen säger att motståndarens klocka blev ett störningsmoment. Foto: Qatar Masters youtubekanal

Världsettan Magnus Carlsen åkte på en riktig smäll i den andra ronden av öppna turneringen Qatar Masters på torsdagen. Han sveptes av brädet på bara 31 drag mot den tämligen okände Alisher Suleymenov, en 23-årig stormästare från Kazahkstan med 300 poäng lägre elorating än Carlsen.

Men eftersnacket handlade mer om en klocka som Suleymenov bar. Magnus Carlsen skrev på X:

”Jag blev helt krossad i dag. Jag anklagar inte min motståndare för någonting, han spelade ett fantastiskt parti och förtjänade att vinna. Men ärligt talat; Så fort jag såg att min motståndare hade en klocka på sig tidigt i partiet, kunde jag inte koncentrera mig.”

Så här såg inledningen av partiet ut – notera klockan på Suleymenovs vänstra handled:

Magnus Carlsen protesterade till domaren att armbandsuret tilläts – men utan att få gehör. I reglerna för turneringen står visserligen att elektronisk utrustning inte är tillåten i spellokalen – men heller inget om att analoga klockor är förbjudna.

Suleymenov bröt alltså inte mot några regler, men samtidigt kan man förstås Magnus Carlsens frustration och en känsla av oro som gnagde i honom. Den stadigt växande marknaden av smartklockor med Bluetooth har inte enbart looken av Apple Watch.

Här är några exempel på smartklockor som finns att köpa.

Smarta klockor behöver inte se ut som en Apple watch.

Så det gäller för schackdomare att noggrant undersöka alla klockor om sådana tillåts i spellokalen.

Magnus Carlsen kom senare med mer kritik mot turneringen, nämligen att det inte är inlagd någon tidsfördröjning av livesändningen, och att han såg åskådare med mobiltelefoner på sig vandra omkring i spellokalen.

”Det är extremt frustrerande att se organisatörer som inte tar antifuskregler på allvar”, skrev han på X.

Efter hela denna ”klockgate” återstår att visa det som skedde på brädet. Så här såg det ut när Suleymenov besegrade Carlsen: