Nils Grandelius klar för World cup efter EM-insatsen

Publicerad 14 mars, 2023 av Ingemar Falk

Nils Grandelius. Foto: eicc2023.com

Med 7,5 poäng hamnade Nils Grandelius på 23:e plats i schack-EM. En placering som innebär att han kvalar in till höstens World cup som ingår i VM-cykeln.

– Det finns två mål med EM: antingen att bli europeisk mästare, eller att kvalificera sig till World cup. Det gör att skillnaden blir ganska liten mellan att sluta exempelvis sjua eller tjugotrea, eftersom bägge innebär kvalificering. Så jag är nöjd, säger Nils Grandelius.

I fjol gick allt i baklås i EM då du kom 104:a. Vad fungerade bättre i år?
– Det är alltid relativt små marginaler. Vinner man först ett par partier, så kommer ofta de nästa vinsterna lättare. Förra året kom jag aldrig riktigt igång med vinsterna, och plötsligt hade jag spelat alldeles för många remier. I år fick jag en bra start och sedan flöt det på lättare.

Nils Grandelius facit i EM i Serbien blev fyra vinster, sju remier och ingen förlust. Han säger också att det mesta gick enligt plan.

– Rent strategiskt var jag nöjd med hur det utvecklade sig; press med vit och grundläggande ganska solitt spel med svart. Det som blev fel var att jag inte vann med vit i något av partierna i rond 4, rond 6 eller rond 10:

Nils Grandelius fortsätter:

– Det är partier jag normalt borde vinna med de ställningarna mot det motståndet. Jag har naturligtvis inte hunnit analysera det så noga, men min klara känsla är att det var mer nivån på spelet än felaktig strategi som stoppade mig från att få ännu fler poäng.

Hur betydelsefullt var det att du fick matchträning inför EM i och med mötet mot Bassem Amin under RIlton Cup?

Matchen Bassem Amin–Nils Grandelius spelades med betänketiden 45 minuter plus tio sekunders tillägg per drag. Schackduellen slutade 3–3. Foto: Lars OA Hedlund


– Det var viktigt. Dels att min spelpaus blev lite kortare, dels att formatet i matchen mot Bassem gjorde att jag tvingades höja tempot i spelet, något som hjälpte mig att undvika de värsta tidsnöderna här i EM.

Hur var EM-turneringen för dig? Funkade allt bra både fysiskt och mentalt?
– Jag hade god koncentration och var framför allt väldigt spelsugen. Men 11 ronder mot starkt motstånd utan fridagar är naturligtvis alltid hårt, och jag kan villigt erkänna att jag har helt slut på energi nu.

Blir din nästa turnering på hemmaplan i TePe Sigeman i maj?
– Nej! Min nästa tävling är Reykjavik Open om ett par veckor, så det blir en intensiv schackvår för min del!

En titt på startlistan i Reykjavik Open 29 mars–4 april visar att Nils Grandelius just nu är seedad tvåa, precis efter Ukrainas stormästarlegendar Vasilij Ivantjuk.

I Reykjavik Open kan svenska schackfansen också följa fler blågula hopp, däribland IM-spelarna Jung Min Seo och Ludvig Carlsson.

Slutställning