Slut på remier i stjärnduellen

Publicerad 6 januari, 2023 av Leo Brodin

Grandelius och Amin fick blommor för sitt deltagande. Bild: Lars OA Hedlund

Torsdagen var sista dagen i Schackakademiens minimatch mellan Sveriges bästa spelare GM Nils Grandelius och Afrikas bästa spelare GM Bassem Amin. Två 45-minuterspartier om dagen med tilläggstiden 10 sekunder. De tidigare fyra partierna hade samtliga slutat med remi. Så skulle det inte bli sista dagen.

Efter en byteskedja i det första partiet hamnade Grandelius i en bättre ställning med dam mot löpare och torn. Amin lyckades dock precis som tidigare också jämna ut det och få till ett hållbart slutspel. Ungefär samtidigt hamnade båda spelarna under minuten på klockan.

Efter fyrtio drags levande på tilläggstid gick Amin fel i slutspelet. När han tvingades offra sin löpare för bonden som Grandelius spelat till sig gick ställningen inte längre att hålla.

Amin tvungen att vinna det andra partiet och först såg det inte så bra ut. Grandelius hamnade efter i tid men det var ett låst och jämnt mittspel. I slutspelet låstes det upp och frågan blev vem som med hjälp av torn och dam kunde få ner sina fribönder snabbast.

Först såg det bra ut för Grandelius som hade tagit sig längst men när han kom under minuten på klockan gjorde han misstag och då var det istället Amin som tog över. Det blev damer och det blev byten. När Amin tog sin tredje dam för partiet kunde Grandelius inte göra detsamma utan att direkt förlora den. Med en dam mot två gav han upp.

Duellanterna kom ifrån remierna i slutet med inte ifrån den jämna spelstyrkan.

Grandelius – Amin 3-3

Bilder