Ding Liren en bit från toppformen inför VM-matchen

Publicerad 23 januari, 2023 av Ingemar Falk

Ding Liren har tagit 4 av 8 poäng. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

Efter att ha hållit sig borta från långpartiturneringar i ett halvår kom världstvåan och VM-spelaren Ding Liren till Wijk aan Zee och Tata steel chess när Kina släppte på sina hårda coronarestriktioner.

Så hur är hans form inför VM-matchen mot Ian Nepomnjasjtjij i april?

Svaret efter 8 av 13 ronder i Tata steel chess: Nja…

Ding Liren vann direkt i första ronden mot indiern Dommaraju Gukesh, men sen har spelet hackat betänkligt. Sex remier och en förlust är knappast något som skrämmer Ian Nepomnjasjtjij.

Ding Liren är nu till och med efter Magnus Carlsen som klivit av som världsmästare. Norrmannen hade en blytung start med två raka förluster, men har jobbat sig tillbaka med vinster mot Richard Rapport, Rumänien, och Fabiano Caruana, USA.

Mötet Fabiano Caruana–Magnus Carlsen. Vinnare i partiet blev Carlsen. Foto: © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2023

Magnus Carlsen har klättrat till delad fjärde plats och är nu bara 1,5 poäng efter ledaren Nodirbek Abdusattorov, Uzbekistan. Som det ser ut i tabellen har Carlsen fortfarande alla chanser att kliva högst upp på prispallen om segertåget fortsätter samtidigt som Abdusattorov börjar darra.

En schacksupporter hoppas på att få en bild med sin idol: Magnus Carlsen. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

För Ding Liren som ligger åtta på fyra poäng är det upp till bevis de närmaste två ronderna – då väntar tvåan Anish Giri och ledaren Nodirbek Abdusattorov.

Live, kl 14.15