Norges schackordförande: Jag har fuskat

Publicerad 6 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Norges schackordförande Joachim B Nilsen i intervjun i norska NRK. Foto: NRK

Norska NRK kan i dag, torsdag, berätta att norskt schack hamnat i en fuskskandal. I en intervju erkänner Norges schackordförande Joachim B Nilsen att han fuskade i den officiella onlineligan Pro chess league.

I sina partier för Norway Gnomes hade han hjälp av en person som gömde sig i rummet, och var dold för den obligatoriska webbkameran som spelare var tvungna att ha på under partierna.

– Detta var inte tillåtet, och det erkänner jag, säger Joachim B Nilsen till NRK.

Fusket ska ha skett under säsongen 2016/2017 i Pro chess league.

– Även om det är en tid sedan så ursäktar det inget, säger Joachim B Nilsen.

Carlsen & Niemann-affären har satt fokus på schackfusk och utredningar kring det. Att Joachim B Nilsen nu kliver fram och berättar, så innebär det ett hårt slag för schacket i Norge som ju dessutom är Magnus Carlsens hemland.

Inte heller svenskt schack har varit förskonat. Så sent som i våras utreddes tre spelare för att ha brutit mot Fair play-reglerna. En av spelarna erkände att brottet mot Fair play skett i 43 partier i rad. Utredningen slutade med varierande straff från avstängningar i onlineturneringar där Sveriges Schackförbund är arrangör till skriftliga varningar.

Joachim B Nilsen valdes som ny norsk schackordförande i juli. Han tog över ordförandeklubben efter Simen Agdestein. Frågan är nu om Joachim B Nilsen kan sitta kvar.

– Vi i Norges schackförbund tar starkt avstånd från fusk och från händelsen med Joachim B Nilsen 2016, men vi vill också lyfta fram hans öppenhet kring denna sak. Vi hoppas att som förbund komma stärkta ur detta.

NRK:s expertkommentator Thorstein Bae säger till norska Verdens Gang:

– Det här är en sorglig sak, och det står allt mer klart för mig att det förekommer en fuskkultur i norskt och internationellt schack vad gäller onlinespel. Och det här har inte tagits på tillräckligt stort allvar.

Stormästaren Jon Ludvig Hammer som var lagledare för Norway Gnomes där Joachim B Nilsen spelade, säger nu till VG att chess.com väckte misstankar redan 2016. Hammer fick veta att Joachim B Nilsen var misstänkt, och konfronterade honom med uppgifterna.

Då sa Joachim B Nilsen att han inte fuskat. Något som han alltså nu sex år senare tar tillbaka.

Jon Ludvig Hammer konstaterar i VG-intervjun:

– I dag är det många som tidigare gjort något dumt och är väldigt nervösa – och det med god grund.

Läs intervjun i NRK Svenska spelare utreddes för Fair play-brott