Hans Niemann utslagen – inget returmöte mot Carlsen

Publicerad 22 september, 2022 av Ingemar Falk

Hans Niemann (t v) och Quang Liem Le. Foto: Chess 24

19-årige amerikanen Hans Niemann och världsmästaren Magnus Carlsen kommer inte att mötas i Julius Bär generation cup.

Det stod klart på torsdagskvällen när Niemann blev utslagen av Quang Liem Le, Vietnam, med siffrorna 1,5–2,5 i kvartsfinalen.

Samtidigt gick Magnus Carlsen vidare till semifinal genom att besegra Lev Aronian med klara 3–1.

Med Niemann utslagen kommer inte schackvärlden att få se honom i ett möte mot Magnus Carlsen i denna turnering. De som hade sett fram emot Carlsens nya reaktion i ett möte mot Niemann får helt enkelt vänta.

Den norske världsmästaren förlorade mot Niemann i St Louis i början av september, och hoppade sedan av turneringen efter ett kryptiskt meddelande på Twitter. Det satte igång vilda rykten om att amerikanen fuskar och spekulationerna tog ny fart när Carlsen gav upp i drag 2 i deras möte i gruppspelet i Julius Bär generation cup.

Vad skulle hända om de möttes igen i en final? Det kommer schackvärlden aldrig att få veta, nu när Niemann är utslagen ur turneringen – och frågan är när de två kommer att mötas igen vid schackbrädet.

Magnus Carlsen. Foto: Chess 24

Vilken schackarrangör ska lyckas få de två att spela i samma tävling? Eller kan de någon gång få mötas i ett lagmästerskap eller i en officiell FIDE-tävling även om nu Magnus Carlsen har hoppat av VM-cirkusen?

Men än är inte sista ordet sagt i schackdramat. I en intervju med Chess 24 i går kväll upprepade Magnus Carlsen sina ord att han tänker ge hela sin syn på saken efter Julius Bär generation cup som avslutas på söndag.

Det blir ett uttalande som schackvärlden ivrigt väntat på i snart tre veckor.

Partier:

Niemann–Le 1,5–2,5

Carlsen–Aronian 3–1