Förbundsordförande Håkan Jalling inför valet av FIDE-president

Publicerad 6 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling. Foto: Lars OA Hedlund

Under söndagen sker valet av nya president på FIDE-kongressen som anordnas i samband med schack-OS i Chennai.

Tre kandidater ställer upp, däribland den sittande presidenten Arkadij Dvorkovitj, Ryssland. Här kan du läsa om alla kandidaterna.

Förbundsordförande Håkan Jalling har haft individuella möten med kandidaterna på plats i Chennai, och har varit beredd att sammankalla förbundsstyrelsen om något nytt skulle dyka upp i kandidaternas program precis innan röstningen sker.

Här kommer frågor till Håkan Jalling inför söndagens presidentval:

Hur har processen gått till inom Sveriges Schackförbunds styrelse inför FIDE:s presidentval?
– Det sker i flera steg. Nordiska SF har nu som tradition att ha en hearing med kandidaterna och detta hade vi i Norge 9–10 juli. Kandidaterna Arkadij Dvorkovitj och Bachar Kouatly var fysiskt på plats. Andrej Baryshpolets och Peter Heine Nielsen var med online.
– Det var möten med kandidaterna själva,och sedan en gemensam hearing, diskussion och debatt. Den fjärde kandidaten var inte med och han har nu också hoppat av.
– Därefter har vi samlat på oss material och haft två möten med förbundsstyrelsen, dels ett långt informationsmöte om kandidaterna och slutligen ett beslutsmöte som var i måndags. Jag kan också sammankalla förbundsstyrelsen under dagarna när jag är i Indien om något uppseendeväckande skulle komma fram som skulle kunna ändra vår inställning.

Vad Sveriges val blir – avgörs det på styrelsemöte?
– Ja det sker vid ett styrelsemöte och beslutet läggs in i nästa protokoll.

Går nordiska länderna ihop och röstar på samma presidentkandidat?
– Vi har ingen överenskommelse att rösta lika. Men vi är betydelsefulla för kandidaterna då varje land har en röst oavsett storlek eller antalet schackspelare. Det innebär att Norden har 6 röster. Det märks inte minst när vi kallar till hearing. Det är också värdefullt att diskutera kandidaterna med våra grannländer och höra deras argument för och emot olika alternativ.
– I förra valet tror jag att alla röstade lika, men det tror jag inte blir fallet den här gången.

SSF väljer att inte gå ut i förväg med vem som Sverige ska rösta på. Vad är anledningen till det?
– Det har blivit lite av tradition. Dels vill vi inte bli utsatta för påtryckningar, vilket i och för sig förmodligen var värre förr, dels vill vi kunna arbeta fruktbart med den kandidaten som vinner oavsett om det var i linje med vårt val eller inte.
– Vid förra valet 2018 i Georgien valde SSF att rösta på Dvorkovitj. Då var det mycket angeläget att rösta bort de tidigare ledarna såsom Kirsan Ilyumzhinov.

Kommer SSF:s medlemmar få veta i efterhand vem Sverige röstade på?
– Ja, så fort valet är klart och sammanräknat på söndagskvällen blir det självklart offentligt tillsammans med en kort motivering.

För dig – vilka tycker du är de viktigaste frågorna som avhandlas under FIDE-kongressen?
– Det är så klart presidentvalen eftersom det får påverkan de kommande fyra åren, men mycket arbete sker också i de olika kommissionerna. Vi arbetar också aktivt med att försöka få in ytterligare en nordbo i etiska kommissionen, norrmannen Ole Christian Moe. Men konkurrensen är hård – det är fem kandidater om en plats.

Vilka svenskar sitter med i FIDE:s organisation?
– Vi är mycket glada över att ha Johan Sigeman som ledamot i den etiska kommissionen. Det är en styrka för oss att vara engagerade, och etiska kommissionen är extra viktig. Dessutom är det bra för schacket och FIDE med Sigeman i den positionen.