Ryske FIDE-presidenten utmanas av en ukrainare

Publicerad 4 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Sittande FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj, Ryssland. Foto: Etery Kublashvili/FIDE

Sedan Ryssland anföll Ukraina i februari har kriget gett efterverkningar även på schackbrädet. I pågående schack-OS tillåts inte lagen från Ryssland och Belarus att vara med – men samtidigt har en ryss makten i FIDE i form av presidenten Arkadij Dvorkovitj.

Söndagen den 7 augusti kommer Dvorkovitj att utmanas i FIDE:s presidentval – och den främsta utmanaren är en ukrainare.

Huvudkombattanterna har knutit två schackstjärnor till sig. Förre världsmästaren Viswanathan Anand, Indien, stödjer Arkadij Dvorkovitj medan Andrej Baryshpolets, Ukraina, backas upp av danske stormästaren Peter-Heine Nielsen som också är världsmästaren Magnus Carlsens tränare.

Främste utmanaren Andrej Baryshpolets. Foto: Fightforchess.com

De som vill få bort Dvorkovitj kan nog ändå hålla med om att det blivit mer ordning i FIDE:s organisation under ryssens presidentskap efter de ibland kaotiska perioderna under åren 1995–2018 med förre presidenten Kirsan Ilyumzhinov.

Kritikerna riktar mer in sig på det faktum att Arkadij Dvorkovitj kommer från en nation som startat ett anfallskrig i Europa, och att han tillhört ryske presidenten Vladimir Putins närmaste krets. Dvorkovitj var bland annat vice premiärminister och även huvudansvarig för arrangemanget av fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Dessutom har röster höjts mot att sponsorkontrakten och de stora schackevenemangen koncentrerats till Ryssland. Bland annat skulle årets schack-OS ha avgjorts i Moskva – och det som reservort för Minsk då Belarus fråntogs värdskapet 2020 när arrangörerna inte lyckades fullgöra sina ekonomiska förpliktelser. Att världens protester mot Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko ökade i volym efter kravallerna och fängslingarna i huvudstaden samma år var också en försvårande omständighet för FIDE att gå vidare med det OS-arrangemanget.

De ryska kopplingarna och alla turer kring Belarus OS-värdskap har blivit allt mer besvärande för Arkadij Dvorkovitj.

Samtidigt finns det uppgifter om att han hamnat i onåd hos Rysslands president Vladimir Putin efter att ha uttryckt sympati för Ukraina. Den rysk-israeliske affärsmannen Leonid Nevzlin påstod i Mail online att Putin ett tag satte Dvorkovitj i husarrest.

FIDE har också hållit sig borta från rysk mark sedan kriget startade. Pågående schack-OS spelas i Indien i stället och Sydkorea har seglat upp som favorit att arrangera World Cup 2023.

FIDE:s generaldirektör Emil Sutovsky (t h) var med när Sydkoreas förbundsordförande Hyun In Suk meddelade att alndet ansöker om att få arrangera World cup 2021. Foto: FIDE

På söndag när alla nationsförbund ska lägga sin röst vet vi om Arkadij Dvorkovitj får fortsatt förtroende som FIDE-president eller om det blir maktskifte.

De tre kandidaterna som ställer upp i presidentvalet är:

  • Andrej Baryshpolets, Ukraina, med dansken Peter-Heine Nielsen som vicepresident.
  • Arkadij Dvorkovitj, Ryssland, med Indiens förre världsmästare Viswanathan Anand som vicepresident.
  • Bachar Kouatly, Frankrike, med Jamaicas Ian Wilkinson som vicepresident.

Inalbek Cheripov, Belgien, med Zambias Lewis Ncube som vicepresident har dragit tillbaka sin kandidatur.