Konstdraget som gav Grandelius segern

Publicerad 26 januari, 2022 av Ingemar Falk

Nils Grandelius hittade som svart det vackra Sh8 och vann sitt parti mot Daniil Dubov. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

Sällan eller aldrig har man sett en sån vacker springare på h8-rutan. Det var Nils Grandelius konstdrag 76…Sh8! som gav honom segern mot Daniil Dubov, Ryssland. Därmed stod det klart att svensken vunnit sitt allra första parti i årets Tata Steel Masters.

Mötet Dubov-Grandelius blev ett högdramatiskt parti – och tittarna blev närapå sjösjuka när de följde datorstapeln som bedömde vem som ledde. Det var rena berg-och-dalbanan att titta på den stapeln under onsdagens holmgång.

Löparna byttes ut raskt i öppningen, och när det såg ut att bli en tråkig remiställning rockerade Daniil Dubov plötsligt långt. Då var det game on.

Grandelius, som spelade med de svarta pjäserna, rockerade kort och det såg farligt ut med Dubovs framskjutna bönder på kungsflygeln, men det var svensken som fick mest schvung i sitt anfall på andra kanten av brädet.

Datorn bedömde att Grandelius stod på klar vinst strax före tidskontrollen, men när dambytet kom var det snabbt helt jämnt.

Med mer tid på klockan igen efter drag 40 lyckades Nils Grandelius bygga upp ännu en vunnen ställning. Men då kom 53…Sb4 i stället för a2 och stapeln visade återigen helt jämnt.

Daniil Dubovs tveksamma 57.Sc2 gav Grandelius en ny chans att spela för vinst igen. Så nu då – tredje gången gillt!

Men icke…

Nils Grandelius gick fel med 67… Tf5 och ställningen var remi igen, samtidigt som Dubovs framrusande kung började bli oroande. Skulle det nu i värsta fall bli förlust?

Då kom den fjärde chansen för Grandelius. Och den här gången tog han den. Med bara någon minut kvar på klockan hittade han det snygga 76… Sh8.

Nu hade Dubov inga fler tricks kvar i sin trollhatt.

Daniil Dubov fick ge sig till slut. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

Ryske stjärnan som i höstas var VM-sekundant åt Magnus Carlsen sträckte till slut fram sin hand och tackade för god match – och samtidigt jublades det högt i svenska tv-sändningen.

Se slutfasen av partiet här:

Här är hela partiet:

Det är vilodag i Tata Steel Masters på torsdagen. Och med tre ronder kvar har Nils Grandelius tagit tre poäng totalt.

Ledaren Magnus Carlsen spelade en oinspirerad snabbremi mot Sergej Karjakin – och behåller därmed sin topposition i turneringen på 7 poäng. Han följs närmast av Anish Giri på 6,5 poäng.

Fredag, kl 13.50: Svensk live-TV Resultat