Grandelius spräckte nollan mot världsmästaren Carlsen

Publicerad 20 januari, 2022 av Ingemar Falk

Nils Grandelius tog sin första remi mot världsmästaren Magnus Carlsen i ett långparti. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tourname

Efter förluster i Norway Chess 2016 och Tata Steel Chess 2021 fick Nils Grandelius på torsdagen till slut hål på Magnus Carlsen.

Svensken tog sin första halva poäng mot norske världsmästaren i ett långparti när de spelade en knallhård remi i femte ronden av Tata Steel Masters i Wijk aan Zee.

Bäst speglar nog bilderna om den tuffa kampen – så vi börjar där innan vi kommer in på partidragen:

Startdags. Magnus Carlsen och Nils Grandelius hälsar på varandra före partiet. När spelarna inte sitter vid brädet är det munskyddstvång i spellokalen. Foto: © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022
Öppningsdragen. Grandelius öppnar som vit med 1.e4 och det blir sicilianskt parti. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022
Nils Grandelius har gjort 11.Dd2 och Carlsen är vid draget. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022
Carlsen tar sin tid på sig och Grandelius gnuggar ögonen. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022
Carlsen har helt sjunkit ner vid bordet innan han väljer att svara med 11… Lb4. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Som bilderna visar var det en duell där båda spelarna tog fram sitt yttersta och hela tiden balanserade på en knivsegg för att hålla sig kvar i partiet.

Magnus Carlsen överraskade först med 13… h6 – ett nytt drag. Tidigare hade 13… Ld6 prövats. Intressant är att vitspelaren i det stampartiet var Carlsens landsman Aryan Tari. Det är inte otroligt att tänka sig att Carlsen tittat på ställningen i förberedelserna och nu presenterade sin nyhet.

Grandelius var snabb att kontra med 15.a3 väl medveten om att Carlsen kunde offra löparen på den bonden – ett ganska vanligt tema i Taimanovvarianten i sicilianskt parti. Och norrmannen tvekade inte. Han offrade på a3 och spelade sen 16… e5.

Nu var Grandelius löpare i slag – och svaret blev att offra springaren på b5 med 17.Sxb5.

Åskådarna hann inte hämta sig förrän nästa offer kom. Carlsen lämnade bonden på b5 ogarderad och stötte i centrum med 18… d5.

Grandelius tog bonden med löparen och först efter Carlsens svarsdrag 19… Kf8 hade datorn något att anmärka på. Den menade att svensken nu skulle ha spelat 20. Db4 Kg8 21.Db3 och på så sätt garderat den ömma punkten på c2. Nu gjorde Grandelius 20.La4 i stället, och Carlsen började sakta få initativet.

Och det var ett initiativ som snart satte Nils Grandelius under stenhård press. I det känsliga läget lyckades svensken hitta “enda draget” i varje ställning. En sekvens var bland annat efter drag 30 där Grandelius med tre damdrag i rad: 32.Da4, 33.Db4 och 34.Da4 samt starka 35.Tdg2 lyckades utjämna.

Just 35.Tdg2 bäddade för Nils Grandelius första remi mot Magnus Carlsen i ett långparti – och på något sätt kändes det att turneringen startade om för svensken som dittills bara hade tagit en halv poäng på fyra ronder.

Halva poängen förändrade inte ställningen i tabellen– Nils Grandelius är fortfarande sist i fältet, men han verkar ha klivit in i en bättre period i turneringen

Här är alla dragen i partiet.

Nils Grandelius får på fredagen nytt tufft motstånd. Då väntar turneringsledaren Sjahrijar Mamedjarov som vann den här kanonaden mot Jorden van Foreest på tisdagen.

Spänn fast säkerhetsbätet:

Femte ronden såg också ett andra vinstparti, nämligen Richard Rapport som övertygande besegrade Rameshbabu Praggnanandhaa:

Här är ställningen och alla rondresultat.

Sveriges Schackförbund tv-sänder som vanligt från turneringen med Nils Grandelius parti i fokus. Sändningen startar klockan 13.50 på fredagen. I studion är Deniz Arman ensam den här gången, men han har lovat att bjuda in en gäst som kan hjälpa till schackanalyserna.

Resultat Kl 13.50: Svensk live-TV