Grandelius ett jagat byte: “Jag är redo för tuffa bataljer”

Publicerad 24 januari, 2022 av Ingemar Falk

Nils Grandelius. Foto: © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Nils Grandelius ligger sist i Tata Steel Masters efter åtta ronder. Det kommer att sätta honom i en tuff situation när turneringen fortsätter på tisdagen. Från och med då kommer han att vara det jagade bytet.

– Så är det ju, säger Nils Grandelius. Övriga spelarna noterar mina poäng och bedömer att jag är ur form och kommer att satsa på att vinna mot mig.

Oj, hur känns det?
– Den mekanismen finns i alla turneringar. Jag hade tänkt samma sak i deras situation. Så jag är redo och rustad för tuffa bataljer. Samtidigt ska jag försöka vända det till min fördel. När motståndarna går för seger ger det mig lägen att kontra om de går på för hårt.

Tata Steel Masters kan delas upp i olika perioder. Det är några ronder i rad följt av en vilodag. I den första perioden blev det bara 0,5 av 4 poäng för Nils Grandelius. I den andra perioden (rond 5–8) tog han 1,5 av 4 poäng.

Efter den tuffa starten blev känslan att Nils Grandelius kommit tillbaka, men så avslutades andra perioden med förlust mot Indiens stjärna Vidit Gujrathi på söndagen.

– Ja, det var lite synd med den förlusten. Jag spelade inte bra.

Om vi tittar på hela det partiet här….

…så hängde du med fint i de taktiska förvecklingarna i öppningen?
– Ja, jag hade sett varianten före partiet, så jag kände igen mig lite grann – fast jag var inte helt säker på alla detaljer.

Efteråt pratades det mycket om att du hade kunnat göra 18… Lf5 i stället för 18… Se6 för att utjämna.

Vidit Gujrathi och Nils Grandelius. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2022

– Jo, jag har förstått det så här i efterhand. Men där och då var det inget drag som jag tänkte på.
– Men däremot senare i partiet upptäckte jag “datordraget” 21…fxg4 vid brädet, och jag övervägde det starkt även om jag förstod att min kungsställning skulle bli väldigt öppen.

– Så här i efterhand skulle jag gått för 21…fxg4. Där fanns läget att gå “all in” och utmana Vidit fullt ut.

Efter det kändes det att din ställning blev krampaktig.
– Exakt. Vidit kunde göra lite vad han ville och tog till och med tid på sig att vandra med kungen på damflygeln. Men före det gav han mig chanser som jag inte såg. Det var helt enkelt dåligt av mig att inte kunna utnyttja det.

Nils Grandelius tar med sig det spännande partiet mot Magnus Carlsen för att boosta självförtroendet. Det partiet som han enligt honom själv spelade “acceptabelt”. Här är partiet:

Nils Grandelius avslöjar att Magnus Carlsen i efteranalysen erkände att han bluddrat till det.

– Han sa att han hade förväxlat öppningsvarianterna, och efteråt förstod jag att jag hade haft min jättechans.

Du menar 20. Db4 Kg8 21.Db3 så att damen hade garderat c2-rutan i stället för löparen?

Magnus Carlsen och Nils Grandelius. Foto: © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

– Precis. Man har ju svårt att tro att Carlsen helt gått fel – men det hade han gjort den här gången. Så där hade jag min chans. Helt klart.

Magnus Carlsen pressade senare hårt mot Nils Grandelius som lyckades hitta de rätta dragen och rädda remin.

– Jag är glad att jag fann 35. Tdg2. Det löste upp alla knutar.

Nils Grandelius möter på tisdagen världsfyran Fabiano Caruana.

Hur tänker du inför det partiet, och fortsättningen av Tata Steel Masters?
– Tabelläget är ju som det är. Fokuset blir att spela bra schack och det är ingen idé att börja sätta press på sig själv att man måste vinna åtminstone en gång. Jag koncentrerar mig i stället på att försöka spela bra schack, parti för parti.

Resultat Tisdag, kl 13.50: Svensk live-TV