Därför tar Grandelius med sig sekundanten i Tata Steel Chess

Publicerad 14 januari, 2022 av Ingemar Falk

Nils Grandelius från Tata Steel Chess i fjol. På lördagen gör han sin andra raka start i turneringen. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament

Det är en déjà vu-känsla för Nils Grandelius när han återvänder till Wijk aan Zee för att spela Tata Steel Chess för andra året i rad.

Liksom i fjol är det stränga coronarestriktioner i Nederländerna, vilket betyder ett inrutat liv för Sverigeettan när turneringen pågår.

– Det blir frukost på rummet, sen en promenad och sen lunch på rummet innan ronden startar, säger han.

Men Nils Grandelius har gjort en viktig ändring i år. Den här gången har han med sig sin sekundant – en stark titelspelare – som också är på plats.

– Ett sånt här ensamt liv i nästan 20 dagar, det tog på mina krafter i fjol. Jag tappade energi på slutet, vilket också märktes i resultatet, säger Nils Grandelius.

Han startade starkt då, och ledde till och med turneringen efter de inledande omgångarna – men föll tillbaka på slutet. Avslutningen blev tung där han åkte på Jorden van Foreests öppningsförberedelse och förlorade. Nils Grandelius blev till slut nia.

– Jag tror upplägget med att ha sekundanten här i Wijk aan Zee blir perfekt för mig. Det blev för isolerat för mig förra gången, säger Nils.

När Tata Steel Chess 2022 startar på lördagen ställs Nils Grandelius mot just Jorden van Foreest som med segern mot svensken i sista ronden och tiebreakvinsten över Anish Giri vann tävlingen.

Nils Grandelius menar att utgångsläget mot van Foreest blir annorlunda i år och förklarar varför:

Jorden van Foreest vs. Nils Grandelius 2021. På lördag möts de igen och svensken spelar åter med de svarta pjäserna. © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament

– Han är en humörspelare. När vi möttes i fjol hade han ju som jagande turneringssegrare ett väldigt inspirerande läge samtidigt som jag var lite på nedgång. Det var en fördel för honom då. Men nu så här i första ronden startar vi båda på noll.

Om vi sen går vidare i lottningen…

– Nej, nej… säg ingenting, avbryter Nils. Jag vill inte veta mitt spelschema i förväg.

Nu har Grandelius klivit in i sin bubbla – och stänger av allt annat. Inget nyhetsläsande, inget tjuvkikande i tidsprogrammet – och inga sociala medier. Sambon Ellen kommer han förstås ha telefonkontakt med, men i övrigt är allt fokus på schacket – en rond i taget.

– Det är min metod. Den funkar bra för mig, säger Nils.

– Men jag har läst i förhand att Sveriges Schackförbund sänder live-TV. Det är jättekul med den satsningen, och det blir alltid roligare att spela i turneringar utomlands när man känner att det finns intresse i Sverige.

Magnus Carlsen och Nils Grandelius möts den 20 januari. © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament

Vi tar chansen att Nils Grandelius inte kommer att läsa den här nyhetsartikeln så vi vågar visa hans spelschema i Tata Steel Chess:

 • 15 januari, kl 14: Jorden van Foreest–Nils Grandelius
 • 16 januari, kl 14: Sam Shankland–Nils Grandelius
 • 17 januari, kl 14: Nils Grandelius–Richard Rapport
 • 18 januari, kl 14: R. Praggnanandhaa–Nils Grandelius
 • 20 januari, kl 14: Nils Grandelius–Magnus Carlsen
 • 21 januari, kl 14: Sjahrijar Mamedjarov–Nils Grandelius
 • 22 januari, kl 14: Nils Grandelius–Sergej Karjakin
 • 23 januari, kl 14: Vidit Gujrathi–Nils Grandelius
 • 25 januari, kl 14: Nils Grandelius–Fabiano Caruana
 • 26 januari, kl 14: Daniil Dubov–Nils Grandelius
 • 28 januari, kl 14: Nils Grandelius–Andrej Jesipenko
 • 29 januari, kl 14: Anish Giri–Nils Grandelius
 • 30 januari, kl 12: Nils Grandelius–Jan-Krzysztof Duda

Schackfesten kan börja, och Sveriges Schackförbund specialbevakar Nils Grandelius partier i live-TV med start på lördagen klockan 13.50.

Kl 13.50: Svensk live-TV Ladda upp! Nils analyser från hela Tata Steel Chees 2021