Sverige vann en fin seger mot Albanien i öppna klassen

Publicerad 20 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Vår Sverigeetta Nils Grandelius vann ett instruktivt och intressant slutspel under matchen mot Albanien. Foto: Lars OA Hedlund

Sverige tog en fin seger i rond 7 av Lag-EM i Slovenien. Det blev tre snygga och övertygande vinstpartier.

Först ut att vinna var Jung Min Seo som vit mot Ilir Seitaj. Jung Min fick tidigt ett grepp om ställningen och spelade föredömligt instruktivt under hela partiet. Vit förstärkte sin ställning mer och mer ,för att så småningom vinna en viktigt bonde, och få fina fribönder i centrum. Svart försökte sprattla med ett hota matt, men det var bara att gardera. Två drag senare fann svart för gott att ge upp partiet. Ett fint genomfört parti av Jung Min Seo som går att spela igenom här nedan:

Tiger Hillarp fick också ett tidigt grepp i partiet som vit mot Llambi Pasko. Även i detta parti förstärkte vit sin ställning mer och mer. Vinstvägen blev att luckra upp svarts kungställning med hjälp av en h-bonde för att sedan avsluta med en trevlig taktisk finess. Ett snyggt parti som går att spela igenom här nedan:

Den tredje vinsten stod vår Sverigeetta Nils Grandelius för på första bordet som svart mot Dritan Mehmeti. Ett intressant slutspel uppkom där svart stod bättre men det såg hela tiden ut som vit – om dock med liten marginal- hade resurser att hålla ställningen jämn.

Deniz Arman som dagligen kommenterar partierna i Sveriges Schackförbunds twitch-kanal trodde ett tag tillsammans med oss åskådare att partiet skulle sluta remi. Samtidigt tillade Deniz att han nog trodde Nils med sin kunskaper skulle överlista motståndaren. Han fick helt rätt! Här nedan ser vi vinstvägen som Nils hittade och den vackra avslutningen på det intressanta slutspelet. Vit är vid draget och man märker att det är svårt för springaren att hitta stödjepunkter vilket svart utnyttjar. En mycket fin avslutning av Nils som vann partiet.

Linus Johansson hade svart mot Franc Ashiku och fick en svårbehandlad ställning. Linus kämpade väl och länge men förlorade så småningom partiet.

Med det skrevs segersiffrorna för Sverige med 3- 1. En viktig seger inför de två avslutande ronderna.

Damlaget fick det tufft mot Sloveniens första lag. Pia Cramling hade ett jämnt parti som vit mot Laura Unuk som hela tiden var balanserat och slutade med remi.

Jelena Andric spelade upp en bra ställning som vit mot Lara Janzelj och hade länge det bättre spelet. Emellertid tog sig motståndaren in på a-linjen och fick bra spel på andra raden och en stark pjäsaktivitet. Det ledde till förlust för Jelena.

Anna Cramlings parti som svart mot Monika Rozman var jämnt och såg länge ut som det skulle sluta med remi. Det blev samtidigt ett dynamiskt och spännande slutspel då det handlade om bondekapplöpning. Var dock fortfarande nog remi, men Annas motståndare gjorde ett avgörande fel och var tvungen att offra pjäs när svarts bonde gick ned i dam. Efter det vann Anna enkelt och övertygande.

Med den segern var det bara Inna Agrests parti kvar. Inna hade länge haft en jobbig ställning som svart mot Zala Uhr. Man måste verkligen ge en eloge till Inna som kämpade på ett imponerande sätt. Ett tag såg det ut som hon skulle komma in i partiet igen, men ställningen var mer lättspelad för vit. Så småningom förlorade Inna. Därmed skrevs segersiffrorna till 2, 5- 1,5 till Slovenien. En tuff match som sagt, men bra kamp av damlaget, och som vanligt är det små marginaler det handlar om.

I rond 8 möter Sverige Kroatien i öppna klassen. I damklassen blir det återigen ett hemmalag. Denna gång får man möta Sloveniens andralag.

I öppna klassen leder just nu Azerbaijan och Ukraina på 11 poäng och 6 lag jagar på 10 poäng. Däribland Frankrike som vann i rond 7 mot Georgien. Mycket fokus och uppmärksamhet ligger fortfarande på Alireza Firouzja som fortsätter sin segerparad. I denna match vann han övertygande på första bord för Frankrike mot Georgiens Baadur Jobava. Just nu har Alireza Firouzja tagit 6,5 poäng av sju möjliga. Det är en intressant och spännande fråga vad han kommer att ha för flytande rating och placering på världslistan efter turneringen.

Sverige ligger på plats 27 i turneringen. Bästa nordiska lag är för tillfället Danmark på plats 16, men två viktiga ronder återstår och mycket kan hända.

I damklassen är Ryssland i ensam ledning på 14 poäng. Sverige ligger på plats 24. Bästa nordiska lag just nu är faktiskt Sverige då vi ligger före de andra två deltagande lagen, dvs Norge och Island.

Rond 8 startar 15.00 och går att följa med kommentarer från Deniz Arman i Sveriges Schackförbunds egen twitch-kanal.

Se också på Twitch.

15.00 LIve öppna klassen 15.00 Live damklassen n Resultat