Övertygande seger i öppna klassen för svenska laget

Publicerad 14 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Erik Blomqvist visade vägen till vinsten för laget genom att vinna sitt parti i säker stil. Foto: Lars OA Hedlund

Dags för rond 2 i Lag-EM i Slovenien och i öppna klassen ställdes Sverige mot Nordmakedoniens lag.

Jung Min Seos parti som svart mot Filip Mihov avgjordes ganska snabbt med en remi som följd. Partiet var ganska jämnt hela vägen och i ett remiartat slutspel enades spelarna om remi.

Erik Blomqvist hade svart mot Nikola Niklovski och inga problem att utjämna som svart. I en ställlnng där svart stod en aning bättre öppnade Erik för c-linjen efter att ha gjort lång rockad. Den öppna linjen täcktes påpassligt av en springare och med en kombination av en fribonde och total dominans i centrum vann Erik partiet. Kändes nästan magiskt med en sådan snabb scenförändring! Ett snyggt parti av Erik som går att spela igenom här nedan.

Två partier kvar i matchen på väg mot segern. Linus Johansson hade ett spännande parti som vit mot Emil Risteski. Ställningen var länge jämn men krävdes mer av svart då vit hade hade en farlig fribonde. Ett feldrag från svart gav Linus möjlighet att gå ned i Dam och fick två damer på brädet. Inte ofta man ser det. Svart fick offra sin egen dam och en slutspelsställning med dam mot torn uppkom.

En mycket intressant ställning och nu var frågan om svart skulle kunna bygga ett s. k fort. Deniz Arman som kommenterar matcherna dagligen i sändning gav mycket instruktiva och pedagogiska kommentarer kring ställningen. Kanske hade den kunnat gå och hålla och oklart. Även om datorn förkunnar vinst stirar sig datorn blind ibland på den materialla faktorn I praktiken är det dock svårt att försvara sig och Linus vann effektivt med att få in ett drag som att antingen blev det matt eller svart förlorade sina bönder och motståndaren gav upp.

Ett spännande och väl genomfört parti av Linus som går att spela igenom här nedan.

Med det partiet var matchen vunnen glädjande nog för Sveriges del! Tiger Hillarp spelade upp en bra ställning som vit mot Filip Pancevski och vi var nog många som trodde Tiger skulle ta hem segern. ” Kan man verkligen våga spela så mot Tiger ? ” Det var kommentaren från Deniz Arman under sändningen. Såg lite farligt ut men det kunde man tydligen. Ställningen hade oanade resurser och svart försvarade sig väl och partiet slutade så småningom remi.

Damlaget fick ett tufft motståndarlag efter sin fina vinst mot Frankrike i första ronden. Nu väntade Azerbajdjan, ett starkt lag som vann mot Turkiet med 4-0 i ronden innan. Sverige fick det väldigt svårt i matchen och gick samma öde till mötes då det blev förlust med just 4-0.

Dock var vi inte chanslösa på något sätt utan matchen var länge jämn. Pia Cramling som vit mot Gunay Mammadzada spelade upp en bra ställning som vit men ett oförsikigt försvagning på kungsflygeln ställde till det i partiet. Svartspelaren utnyttade detta väl och fick fin aktivitet för sina pjäser och Pia tvingads så småningom ge upp partiet.

Inna Agrest utjämnade som svart i skotskt mot Gulnar Mammadova men kom sedan sämre. En eloge till Inna som verkligen kämpade väl och ett tag såg det ut som det skulle kunna bli remi. Dock förstärkte vitspelaren sin fördel och även Inna fick ge slaget förlorat efter ett långt parti.

Jelena Andric som vit mot Khanim Balajajyea spelade stabilt och partiet var länge väldigt jämnt. Ett felaktigt byte av en kantbonde ställde till problem i bondestrukturen. Därpå en miss i form av en bondeförlust gjorde att även det partiet gick förlorat.

Margarita Zaritovskaja ställde upp sig fint som svart mot Ulviyya och fick beröm för sitt spel av vår kommentator Deniz. Ett förbiseende vid en flytt av springare hindrades en viktig bonde för att kunna garderas. Med förlust av den bonden öppnades dessutom spelet för vit och även Margarita fick så småningom ge upp sitt parti.

En tuff match för vårt svenska damlag men som synes är det små marginaler det handlar om.

Idag möter damlaget Litauen. I öppna klassen får man ta sig an Serbien.

Sändningen startar 15.00 och som vanligt kan vi följa kommentarer från Deniz Arman genom Sveriges Schackförbunds egen twitch-kanal.

Se också på Twitch.

15.00 Live öppna klassen 15.00 Live damklassen Resultat