Oavgjort i öppna klassen i matchen mot Island

Publicerad 19 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Bild från spellokalen. Som synes behöver man inte ha mask när man spelar men väl när man reser sig och går runt i spellokalen. Foto från officiella hemsidan.

Sverige fick , i öppna klassen möta, ännu ett nordisk lag i rond 6 av pågående Lag-EM i Slovenien. Tidigare var det Danmark och nu väntade Island.

Matchen fick tidigt en tuff karaktär då Linus Johansson förlorade pjäs. En springare var instängd mitt på brädet och Linus stod på förlust mot Johan Hjartarsson. Linus kämpade dock, och det otroliga hände att islänningen gjorde ett avgörande misstag som förlorade partiet. ” Det finns mirakel” ” Som någon uttryckte sig i chatten under sändningen som Deniz Arman håller i dagligen.

Några mer mirakel skedde dock inte mer i matchen, utan de svenska spelarna fick inte till det riktigt.

Här är slutresultatet i matchen som slutade oavgjord.

 • Rond 6, öppna klassen,
  Sverige–Island
  Grandelius  (vit)–Steinn Gretarsson(svart) 0,5 -0,5
    Blomqvist (s)–Hannes Stefansson (v ) 0-1
    Johansson (v)–Johann Hjartarsson  (s) 1-0
  Seo (s)– Gudmundur Kjartansson (v) 0,5-0,5

Här nedan går det att spela igenom partiet som visar att även på hög nivå lönar det sig att fortsätta kämpa.

Damlaget mötte Nederländerna som hade ett starkt lag. Det visade sig bli för svår uppgift för vårt svenska damlag denna gång. och som inte heller här fick det riktigt att stämma i matchen.

Pia Cramling spelade en stabil remi på första bordet som svart mot Zhaoqin Peng. Resten av laget förlorade dock, och Sverige fick se sig besegrade i denna match.

Anna Cramling fick en oväntad och intressant möjlighet i sitt parti efter ett misstag av motståndaren. Anna såg inte det draget, men det var ett mycket svårt och på gränsen till omöjligt drag att upptäcka. I sändningen gick man igenom varianten med Deniz Arman, och det innebar ett dubbelt tornoffer och vinstspel. Ett mycket oväntat och svårupptäckt drag ! En dator kan se det men knappast det mänskliga ögat! Det visar dock bara på vad mycket schack rymmer.

För den som vill se det spektakulära draget och den ställning som kunde ha uppkommit går det att spela igenom partiet här nedan. Det handlar om att istället för kort rockad göra 11. Sxd5! Ett minst sagt oväntat drag och man undrar hur många som skulle se ett sådant drag? Tre pjäser står i slag men å andra sidan finns det viss logik då svart inte har hunnit med utvecklingen av sina pjäser på damflygeln, och det är därför kungsangreppet kan slå igenom.

Resultat

 • Rond 6, damklassen,
  Sverige–Nederländerna
   Cramling (s)–Peng  (v) 0,5-0,5
   Agrest (v)– Roebers (s) 0-1
  Zaritovskaja (s)–Ratsma (v) 0-1
  Cramling Anna (v) -Lanchav (s) 0-1

I rond 7 möter Sverige Albanien i öppna klassen.

Slovenien har två lag som spelar i damklassen. Sveriges damlag får möta Slovenien 1 i rond 7.

Som vanligt följer Deniz Arman sändningen med kommentarer från 15.00 i Sveriges Schackförbunds egen twitch-kanal.

Se också på Twitch.

15.00 LIve öppna klassen 15.00 Live damklassen Resultat