FIDE kliver in i kryptovärlden

Publicerad 3 november, 2021 av Ingemar Falk

Kryptovärlden och schack. Foto: Ivan Radic/Flickr

Världsschackförbundet FIDE meddelar i ett nyhetsbrev att det startar ett samarbete med blockchain-företaget TON Labs.

Lanseringen av nya sajten Chess NTF sker i samband med VM-matchen i Dubai i slutet av november

ChessNFT ska enligt pressmeddelandet vara ett steg in i en ny kryptodemografi. Plattformen kommer att rymma bud på och köp av schack-NFT:s. På Chess NTF kommer du att hitta allt från klassiska schackvideor och schackkonst.

Blockchain uppfanns av 2008 av Satoshi Nakamoto. Blockchain ska heller inte förväxlas med Bitcoin.

Tekniken med blockchain är en decentraliserad och offentlig huvudbok som visar alla transaktioner mellan alla företag – utan mellanhänder som kostar en massa pengar.

Här kan du läsa mer om kopplingen mellan schack, bitcoin och blockchain.

TON står för The Open Network (Det öppna nätverket) och består av ett decentraliserat team på 60 utvecklare och dataingenjörer. Fast i grunden har TON ryska kopplingar där Aleksander Filatov är grundaren.

– Att para ihop den klassiska och universellt älskade schacksporten med blockchain- och kryptovärlden ger förutsättningar att föra fram schacket i framkant hos en helt ny grupp fans över hela världen, säger Filatov i pressmeddelandet.

FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj säger:

– FIDE har startat en spännande och ambitiös digitaliseringsresa för att skapa nya upplevelser för schackälskare runtom i världen. Vi är glada över att de första stegen tagits i samarbetet lagom till VM-matchen i Dubai.

Läs mer: Därför älskar kryptoföretag schack