Dramatisk match i öppna klassen som slutade oavgjort

Publicerad 17 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Linus Johansson tog en viktig seger i matchen mot Montenegro. Foto: Lars OA Hedlund

Dags för femte ronden i Lag- EM i Slovenien och i öppna klassen mötte Sverige Montenegro. Det parti som blev först färdigt stod Linus Johansson för. Linus hade svart mot Nebojsa Niccevcic och skapade tidigit obalans i ställningen med en intressant bondeframstöt på damflygeln. Vit bemötte inte detta på bästa sätt utan svart kom bara bättre och bätre. Inför oundviklig materiell förlust gav vit upp. En fin seger för Linus. Ett intressant parti som går att spela igenom här nedan:

Nu hade Sverige försprång i matchen men kändes ändå lite darrigt och inte helt klart. På första bordet spelade nu Nils Grandelius som anlände till tävlingen senare. Nils hade vit mot Nicola Djukic. Det var en märklig ställning där Nils inte fick till det utan riskerade att komma sämre och sämre. Kommentatorn Deniz Arman var själv oroad över ställningen, och att det var risk att det kunde sluta illa. Dock kunde vi som följde partiet pusta ut, då Nils redde ut allting utmärk,t och partiet blev remi genom dragupprepning.

Tiger Hillarp spelade remi som svart i ett jämnt parti mot Luka Draskovic.

Nu återstod bara ett parti och det var Erik Blomqvist som vit mot Dragisa Blagojevic. Partiet hade länge sett remibetonat ut men ändrade plötsligt karaktär då det blev ett tornslutspel med bönder på varsin flygel. Ställningen var fortfarande remi, men Erik gjorde ett misstag och förlorade viktiga tempon med kungen i den kapplöpning med bönder som uppstod. Däremed slutade matchen oavgjort för Sveriges del i öppna klassen. En spännande match där kampinslaget var stort.

Damlaget hade också en hård och spännande match när de mötte tredjerankade Polen. Inna Agrest spelade en intressant variant som svart mot Oliwia Kiolbasa. Inna hade en jämn ställning i mittspelet men missade en taktisk finess med ett avgörande kungsangepp för motståndaren . Det partiet slutade med förlust för Sveriges del.

Margarita Zaritovskaja spelade upp en jämn men svårbehandlad ställning som vit Monika Socko. Margarita fick inte till den aktivitet som behövdes för att hålla ställningen balanserad och förlorade så småningom partiet.

Anna Cramling – som också precis som Nils anlände senare till turneringen- spelade svart mot den betydligt högre rankade Klaudia Kulon. Anna- som inte spelat ett OTB-parti på två år- visade ingen ringrostighet. Snararer tvärtom då hon gjorde många fina drag och satsade på att få sina pjäser aktiva. Ett spännade parti men det visade sig att ställningen blev sådan att ingen av spelarna kunde spela på vinst utan partiet slutade remi genom dragupprepning. Med det hade inte Sverige någon chans utan matchen var därmed förlorad.

Pia Cramlings parti var dock kvar. Pia som länge stått bra Karina Cyfka fortsatte också att spela. Ett intressant slutspel som dock såg väldigt remibetonat ut. Men som i många slutspel döljer det sig gift under ytan och det gäller att gå rätt. Pias motståndare valde en ödesdiger väg med sin kung i ställningen nedan.

Om 74. – Kd6 hade spelats är ställningen fortfarande remi. Viktigt att få tryck på e5-bonden för att hindra kungen att tränga in på kungsflygeln som det blev i partiet. En fin seger för Pia att få in denna avslutande finess.

Resultatet i matchen blev nu 2, 5- 1, 5 till Polen. Sammanfattningvis ändå en bra match för det svenska damlaget som inte alls var chanslösa mot ett topplag av denna kaliber.

Nu väntar en fridag under onsdagen innan sjätte ronden startar påföljande dag. Säkert välbehövligt för alla spelare.

Det är mycket som ska fungera under ett sådant här arrangemang. På plats under tävlingen finns vår förbundskapten Peter Bergström samt Stellan Brynell som är coach för laget i öppna klassen. För damlaget fungerar Juan Bellon som coach.

Trio med viktiga uppgifter. Från vänster Stellan Brynell, Peter Bergrström och Juan Bellon. Foto: Lars OA Hedlund

Peter Bergström rapporterar att allt praktiskt fungerar bra. Lite höstrusk i Slovenien men man försöker ta en promenad varje dag. Vidare spelar man på samma hotell som man bor på, vilket är en stor fördel. För att koppla av blir det en pingisturnering då och då.

Peter berättar vidare att säkerheten när det gäller pandemin känns bra. Inget munskydd behövs under partierna men väl när man går omkring i spellokalen. Nu på fridagen kommer dessutom alla spelare att få testa sig.

Det är sex lag som delar ledningen just nu i öppna klassen. Det är följande lag: Georgien, Azerbaijan, Ukraina, Ungern, Armenien och Nederländerna.

Frankrike finns inte med i ledningen men det stora samtalsämnet och den som får mycket är uppmärksamhet nu är deras spelare 18-åriga Alireza Firouzja. Alireza har tagit 4,5 på fem ronder . Det innebär att han just nu ligger trea på världslistan med flytande ranking och har gått om Fabiano Caruana. Frågan är om han kan fortsätta avancera, om han fortsätter att vinna sina partier under turneringen. Uppmärksamheten kommer självklart att hålla i sig när det gäller Alireza Firouzja!

I rond 6 möter Sverige i öppna klassen Island. I damklassen får Sverige möta Nederländerna.

Sändningen startar som vanligt 15.00 och Deniz Arman kommenterar i Sveriges Schackförförbunds egen twitch-kanal.

Se också på Twitch.
15.00 LIve öppna klassen 15.00 Live damklassen Resultat