Damlaget segrade och Margarita Zaritovskaja blev matchhjälte

Publicerad 16 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Margaritas partiet blev det som avgjorde matchen och gav Sverige ännu en fin seger. Foto: Lars OA Hedlund

Det fortsätter glädjande nog att gå bra för vårt svenska damlag. Igår blev en mycket spännande match mot Belgien.

Det började bra för Sveriges del då Inna Agrest vann sitt parti i övetygande stil. Inna kom bra som vit och satsade på lång rockad och kungsangrepp mot Wiebke Barbier. Det blev ett förödande angrepp. Det kändes som frågan inte var om Inna skulle vinna elller inte, utan helt enklelt hur lång tid det skulle ta. Det blev också det parti som avgjordes snabbast och Sverige ledde därmed matchen. En fint angreppsparti av Inna som går att spela igenom här nedan:

Pia Cramling fick en bondevinst som svart mot Hanne Goosens men spelet blev snabbt väldigt remibetonat. Spelarna enades också så småningom om delad poäng.

Jelena Andric spelade upp en dynamisk och intressant ställning som svart mot Daria Vanduyfhuys, Ett riskabelt torndrag gav vit möjlighet att vinna en viktig bonde och efer det ännu en. Jelena fann för gott att offra kvalité. Kämpade väl och länge, men vits ställning var för stabil och vit vann så småningom partiet.

Därmed hade vi det viktiga läget att Margarita var tvungen att vinna sitt parti som vit mot Astrid Barbier. Margarita hade länge stått bra som vit i sicilianskt och i detta skede stod Margarita på vinst. Dock är det som bekant många faktorer som spelar in i ett sådant läge. Skulle nervositeten bli för stor?

Ett spännande ögonblick som vi kunde följa tillsammans med Deniz Arman som kommenterade partierna i sändning under matchen. Som Deniz påpekade gjorde Margarita helt rätt att ta ut tiden ordentligt i detta läge. Det ska man göra när man har en vinstvariant att räkna fram.

Margarita agerade föredömligt i denna situation och såg inte ut att darra på manchetten alls. Med säker hand blev det pjäsvinst, samtidigt som motståndarens kung var illa utsatt. Ett sista sprattlande försök av motståndaren var några schackar, men efter några korrekta drag av Margarita var schackarna slut ,och även partiet visade det sig. Motståndaren fann för gott att ge upp och Sveriges seger ett faktum.

Extra roligt för Margaritas del som haft en tung turnering med tre förluster i rad. Förluster som borde ha varit mer poäng, och speciellt i första ronden då Margarita helt spelade ut sin betydligt högre rankade motståndare, men några inexakta drag – som det kan vara i schack- ledde istället till förlust.

Man har nästan frågat sig när segern skulle komma för Margarita. Nu var det dags i ett så viktigt läge, och dessutom matchhjälte. En välförjänt seger både för Margarita och det svenska damlaget!

Här går det att spela igenom partiet som avgjorde matchen:

I öppna klassen mötte Sverige Danmark. Som alltid ett prestigeladdat möte när vi möter våra nordiska grannar. Danska laget förkunnade på Facebook att det var en viktig match och att de hade förberett sig noga och väl.

Självklart måste ju samma sak gälla för det svenska laget men på något märkligt sätt kom Sverige aldrig riktigt in i matchen och Danmark fick tidigt ett övertag.

Tiger Hillarp hade svart mot Mads Andersen och det partiet slutade remi. Ett balanserat och välspelat parti från både spelare.

Erik Blomqvist hade vit mot Jesper Sondergaard -Thybo och ett parti som även det slutade remi. Erik fick inte ut så mycket som vit i öppningen och partiet tog snabbt en remiartad karaktär.

Linus Johansson hade svart mot Jonas Buhl Bjerre. I en jämn ställning valde Linus att flytta kungen och ge upp rockaden för att hota en löpare på taktisk väg. Det visade sig vara ett farligt beslut, och gav vit möjlighet till ett kommande kungsangrepp som kostade både material och partet.

Med den förlusten blev det svårt för Sverige. Jung Min Seo har varit säkerheten själv i alla ronder och inte förlorat ett enda parti. Nu hamnade han tidigt i en jobbig och krävande ställning som vit mot Allan Stig Rasmussen.

Jung Min var tvungen att offra kvalité för att försöka överleva och hålla remi. Såg dock väldigt svårt ut

Som vanligt fick vi åskådare lärorika kommenarer av Deniz Arman, som förklarade att slutspelet var teknisk vinst för vit. Jung Min kämpade dock heroiskt och plötsligt vände partiet. Deniz såg det direkt och visade att nu är ställningen remi. Mycket intressant.

Den tråkiga avslutningen för Jung Mins del var dock att han gjorde en missbedömning och offrade sin springare för att hålla remi. Det visade sig vara förlust och istället för remi fick svart ge upp partiet. Hårt resultat måste man säga när remin var så nära, och det kändes som Jung Min var värd ett bättre öde efter att ha kämpat så länge.

Ett mycket intressant parti och slutspel, och här går det att spela igenom. Från drag 86 vänder partiet till att vara remi. 86- Td7 hade varit det rätta draget och svart har fortfarande vinstspel.

Slutresultatet i matchen blev att Danmark vann med 3- 1.

I dagens rond möter Sverige Montenegro. Damklassen får möta tredjerankade Polen. Genom sin vinst åkte damlaget ordenligt i tabellen och spelar nu på femte bord.

Partierna går att följa från 15.00 med kommentarer av Deniz Arman i Sveriges Schackförbunds egen twitch-kanal.

Se också på Twitch.

15.00 LIve öppna klassen 15.00 Live damklassen Resultat