Anna Cramling vände matchen till seger för damlaget

Publicerad 21 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Det bllev ett dramatiskt avslut där Anna Cramling med sekunder kvar på klockan hittade dragen som avgjorde både partiet och matchen. Foto: Lars OA Hedlund.

Damlaget tog en viktig seger inför den sista ronden av Lag-EM i Slovenien. Motståndarna var Sloveniens andralag och Sverige fick bära favoritskapet till att vinna matchen. Emellertid såg det illa ut ett tag, men matchen fick en dramatisk avslutande räddning för Sveriges del.

Pia Cramling hade vit mot Ivan Hrescak. Pia spelade föredömligt i sin ställningsbehandling och spelade helt ut sin motståndare som hämtat ur en lärobok. Deniz Arman höll som vanligt i sändningen i Sveriges Schackförbunds twitch-kanal. Där diskuterade man hur Pia skulle gå tillväga i mittspelet, och gavs många bra instruktiva kommentarer från Deniz. En fin och och övetygande seger för Pia!

Jelena Andric på andra bord spelade intressant i öppningen som svart mot Spela Kolaric, men tappade tråden och valde fel plan. Det gav henne stora svårigheter i ställningen och Jelena förlorade så småningom partiet.

Margarita Zaritovskaja , som vit mot Pia Marie Ruzic, kom bra redan i öppningen och spelade sedan precis som Pia helt föredömligt. Margarita släppte aldrig greppet om partiet och kom bara bättre och bättre. I drag 19 gav motståndaren upp partiet i hopplös ställning.

Nu återstod bara ett parti och det var Anna Cramling mot Vesna Mihelic. Skulle Anna förlora skulle det bli oavgjort, och en remi skulle räcka för seger för Sveriges del. Såg mycket tryggt ut då ställningen länge varit jämn, och i praktiskt spel lite lättare för Anna som satsade på kungsangrepp. Dock gick Anna vilse och några felaktiga drag vände ställningen till förlust för Anna. Hur skulle detta gå ? När det ser som mörkast ut så kan allting vända. Det har vi sett många gånger i schack och så även här.

I ställningen nedan kan vit förslagsvis spela helt lugnt 37. Ta7. Vit lockades dock till en felaktig avbyteskombination för att förenkla ställningen. Med enbart sekunder kvar på klockan fick Anna in den avgörande forceringen till remi som vi ser här nedan. Starkt av Anna och en fin seger för damlaget!

I öppna klassen fick Sverige en tuff motståndare i form av Kroatien rankad som nummer 14 i turneringen.

Erik Blomqvist hade vit mot Hrvoje Stevic. Partiet fick tidigt en remiartad karaktär och slutade följdriktigt med remi.

Tiger Hillarp som svart mot Ante Brkic fick tidigt en svår ställning. Med olikfärgade löpare på brädet var vits löpare starkare och vits angrepp slog igenom. Det var lång kamp men ställningen gick inte att rädda och Tiger förlorade.

Mycket hopp stod nu til Nils Grandelius på första bordet. Nils spelade upp en fin ställning som vit mot Ivan Saric. I ett viktigt läge valde han dock att ta en bonde istället för ett vinnande drag, 27. Lg5. Det draget hade fått in svarts kung i ett mattnät som hade kostat en pjäs och gett vinstställning för Nils. Som vanligt är det små marginaler i schack. Bondevinsten för Nils räckte inte till seger då svart kunde försvara sig och partiet slutade remi.

Ett intressant och spännande parti som går att spela igenom här nedan:

Nu stod hoppet att Jung Min Seo skulle kunna vinna sitt parti som svart mot Sasa Martionovic. Kändes dock som både svår och rentav omöjlig uppgift. För Jung Min som länge stått sämre innebar det att kämpa för remi. Som partiet fortskred visade det sig att det var omöjligt att vinna. En eloge till Jung Min som kämpade starkt. En teoretisk remisställning i ett tornslutspel där vit hade två bönder mer uppkom och partiet slutade remi. Därmed skrevs segersiffrorna 1, 5- 2,5 till Kroatien.

I sista ronden möter Sverige Litauen i öppna klassen. I damklassen får Sverige möta Österrike.

I damklassen står det redan klart att Ryssland med 16 matchpoäng har vunnit hela turneringen. En stark och imponerande prestation!

I öppna klassen leder nu fyra lag med alla 12 matchpoäng vardera. Det är Armenien, Frankrike, Azerbaijan och Ukraina.

Frankrike tog en viktig seger igår i matchen mot Ryssland. Självklart stort intresse för matchen på första bordet mellan Alexander Grischuk och segermaskinen Alireza Firouzja. Ett tag såg det ut som Alireza skulle få sin första förlust i turneringen, men partiet ebbade ut i en remi. Det blev ett trevligt avslut med ett litet trick.

Det går att följa sista ronden som startar 15.00 med kommentarer av Deniz Arman i Sveriges Schackförbunds twich-kanal.

Se också på Twitch.

15.00 LIve öppna klassen 15.00 Live damklassen Resultat