Ex-världsmästaren Nona Gaprindasjvili stämmer Netflix – på 43 miljoner

Publicerad 17 september, 2021 av Ingemar Falk

Karaktären Beth Harmon i ”the queen’s gambit” och Nona Gaprindasjvili. Foto: Netflix och Wikimedia

Nona Gaprindasjvili, förra damvärldsmästaren i schack, stämmer Netflix på fem miljoner dollar (43 miljoner kronor) för en ”felaktig, nedsättande och sexistisk” kommentar om henne i serien ”The queen’s gambit”. Det rapporterar flera medier såsom The New York Times och The Hollywood Reporter.

I Netflix-serien ”The queen’s gambit” finns en scen där kameran zoomar in på en person i publiken – en skådespelerska som gestaltar Nona Gaprindasjvili.

Scenen i ”The queen’s gambit”. Foto: Netflix

Speakerrösten säger: ”Där finns Nona Gaprindasjvili, den kvinnliga schackvärldsmästaren som aldrig spelat mot män.”

Det är ett fel i manuset. Vi vet att Nona Gaprindasjvili visst mötte män i schackturneringar från början av 1960-talet och framåt, som till exempel i den här vackra miniatyren mot Alexander Blagidze 1963:

Nona Gaprindasjvili anser att kommentaren i ”The queen’s gambit” skadat henne, och att den också är sexistisk och nedsättande. Hon har därför stämt Netflix på motsvarande 43 miljoner kronor.

Du kan läsa hela stämningen här.

I Hollywood Reporter svarar en talesperson för Netflix:

Nona Gaprindasjvili vid brädet 1975. Hon var damvärldsmästare i schack mellan 1962 och 1978. Foto: Wikimedia

– Netflix har den största respekten för Nona Gaprindasjvili, och hennes storartade karriär, men vi anser att detta påstående inte har någon tillräcklig grund och kommer att försvara målet kraftfullt.”

Läs mer: Film om Nona och andra kvinnliga schackstjärnor Läs hela stämningen