Ny film om schackvärldens första stora kvinnliga stjärnor

Publicerad 8 september, 2020 av Ingemar Falk

Nona Gaprindasjvili, Maia Tjiburdanidze, Nana Iosseliani och Nana Alexandria då och nu.

De var födda i Georgien, vann en räcka OS-guld för Sovetjunionen – och blev kvartetten som sprängde nya gränser inom schack.

Nu finns dokumentärfilmen om Nona Gaprindasjvili, Maia Tjiburdanidze, Nana Iosseliani och Nana Alexandria som blev schackvärldens första kvinnliga stjärnor flera decennier före systrarna Polgar-epoken.

Här är ett smakprov ur ”Glory to the queen”:

GLORY TO THE QUEEN | Trailer | Festival from berg hammer film on Vimeo.

I filmen har regissören Tatia Skhirtladze lyckats samla alla fyra – och man får reda på att de fyra också var hårda konkurrenter vid schackbrädet. Här pratar vi om tävlingsmänniskor uti fingerspetsarna.

I kamp mot Indien i schack-OS 1982. Foto: Wikimedia

Kvartetten spelade tillsammans för första gången i schack-OS 1980, och vann då för Sovetunionen. Det kom flera segrar under 1980-talet. Efter kommunismens fall hann de också ta hem tre OS-guld 1992, 1994 och 1996.