Nils Grandelius möter Alexei Shirov i het blixtduell

Publicerad 7 maj, 2021 av Ingemar Falk

Alexei Shirov och Nils Grandelius möts i tolv blixtpartier. Foto: Lars OA Hedlund

Om du tidigare hört schackuttrycket “fire on board” så härstammar det från Alexei Shirovs fyrverkerier på schackbrädet. Han var tidigare världstvåa och utmanade om en VM-match – och är alltjämt en fruktad kämpe vid brädet. Och dessutom är Shirov en kär Sverigevän.

Han spelade i Hasselbacken Chess Open 2016 och har tillhört Stockholmsklubben Wasa SK.

Nu får vi se honom i en blixtduell – mot självaste Sverigeettan Nils Grandelius. De möts i den första omgången i Mr Dodgy Invitational 2.0.

– Det ska naturligtvis bli spännande att spela mot en sån legendar, säger Nils Grandelius och fortsätter:

– Shirov gick ju till final i senaste blixt-EM så han är helt säkert en farlig spelare

Se här hur deras match presenterades:

Den mycket populäre och humoristiske Mr Dodgy avslöjades förra året av schack.se vara skotten Michael Duke – bosatt utanför Skellefteå (!).

16 spelare är inbjudna och hittills har ett antal spelare presenterats. Förutom Nils Grandelius och Alexei Shirov kommer vi bland annat få se schackstjärnan Anish Giri.

Duellen Nils Grandelius–Alexei Shirov kommer att spelas torsdagen den 13 maj klockan 16.00. Här kan du följa matchen live.

Matchen spelas i bäst av 12 partier där betänketiden är 5 minuter och ingen tilläggstid. “Good old blitz” med andra ord. Är det oavgjort efter de 12 partierna blir det Armageddon som avgör.

Det här är mystiske Mr Dodgy Live 12 maj, kl 16.00