”Skämtet” som blev superturnering – Nils Grandelius möter Peter Svidler

Publicerad 12 juni, 2020 av Ingemar Falk

Inringad i mitten är skotten som bor i Norrland – Michael Duke, alias mr Dodgy, som bjuder in till blixtturnering som startar på fredag. I en av kvartsfinalerna möts Nils Grandelius och Peter Svider. Foto: Lars OA Hedlund, boltonchessclub.webs.com och Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Twittraren ”MrDodgy” började under våren skriva om en turnering han ville skapa – en Mr Dodgy Invitational – med anspelning på Magnus Carlsen Invitational som just spelats online.

”MrDodgy” fortsatte komma med små hemlighetsfulla rapporter om spelare som kanske var på gång. Men ingen trodde riktigt på det.

Och sen… Boom!

Anish Giri, David Navara, Peter Heine Nielsen och Peter Svidler presenterades som några av stjärnspelare i Mr Dodgy Invitational. Och vi svenskar får glädjande nog en blågul spelare att följa – nämligen Nils Grandelius som bjöds in till turneringen som spelas på Chess 24.

– Jag är otroligt lycklig att startfältet i stort sett består av mina åtta egna favoritspelare, säger Mr Dodgy till schack.se.

Så vem är denna Mr Dodgy? Schackvärlden undrar, men schack.se har svar. Det rör sig om skotten Michael Duke som bor i Skellefteå (!). Tidigare höll han till i lilla Bolton i Skottland.

– Jag och min käresta har bott i Sverige sedan 2016. Vi liksom snubblade över platsen.

Röda pilen markerar var Kusfors ligger. Här började den skotsk-svenska schacksagan som i dag, fredag, startar ett nytt kapital när hans inbjudningsturnering med sina favoritspelare inleds.

– Vi hade en veckas semester i den lilla byn Kusfors och föll pladask för den svenska landsbygden! Vi hade turen att hitta ett hus i Skellefteå så vi flyttade till Sverige permanent.

I Björkstadsschacket 2019 dök han upp från ingenstans och blev trea spelandes för Skellefteå. Och nu kan han alltså skriva in turneringsarrangör i sitt schack-cv.

Nyheten har under fredagen fått stor uppmärksamhet. För somliga låter det nästan för otroligt för att vara sant. Världsmästaren Magnus Carlsen undrar om det är ”mind games”:

Självaste världsmästaren i schack, Magnus Carlsen, har engagerat sig i nyheten om Mr Dodgy här på schack.se. Foto: Twitter & Lars OA Hedlund

Ja, hur kom Mr Dodgy Invitational till egentligen?

– Det började som ett skämt när jag började skriva om idén på Twitter, men två starka spelare hörde av sig i tidigt skede. De var Peter Svidler och Peter Heine Nielsen – och de ville spela!

– Då började jag fundera på allvar. Den här turneringen skulle faktiskt kunna bli verklighet.

– Jag pratade med Chess 24-teamet och de erbjöd sig att stå värd för turneringen och dessutom gå in med 30 000 kronor i prispengar plus ett vinnardiplom med en bild på mig där jag sitter på en häst… Haha!

Schack och hästar är två stora intressen. Och ja, David Navara som skrivit boken till höger ska vara med i Mr Dodgy Invitational. Foto: Privat/Twitter

– Jag hade definitivt inte kunnat arrangera Mr Dodgy Invitational utan deras hjälp. Lite senare fick vi dessutom ett väldigt uppskattat och generöst bidrag från Twitteranvändaren ”Saubov” – så ett stort tack till honom!

Så i dag, fredag klockan 16.00 drar Michael Dukes och många andras favoritturnering – Mr Dodgy Invitational – i gång. Nils Grandelius deltar i en av de två öppningsmatcherna. För svensken blir det en blixtduell mot sjufaldige ryske mästaren Peter Svidler. Åtta spelare är med totalt och det blir kvartsfinaler direkt. Vinnaren i varje kvartsfinal går till semifinal.

I sin Twitchsändning från Bundesligan online berättade Nils Grandelius mer om Mr Dodgy Invitational, och att han ser fram emot att få möta Svidler – en spelare Grandelius inte mött ännu i en officiell turnering.

Nils Grandelius och Peter Svidlers duell blir tolv blixtpartier med fem minuters betänketid. Vid oavgjort 6-6 avgörs allt i ett Armageddonparti.

Det är ingen paus alls mellan partierna utan var tionde minut startar ett nytt parti.

Det är bara att bänka er och börja titta här.

Kvartsfinalerna som spelas blir:

  • 16.00: Nils Grandelius–Peter Svidler
  • 16.00: Peter Heine Nielsen–Anton Korobov
  • 18.00: Laurent Fressinet–Anish Giri
  • 18.00: David Howell–David Navara

Vid seger får Nils Grandelius möta vinnaren i matchen David Howell–David Navara.

16.00: Live