Här är svenskarna som spelar i schack-EM

Publicerad 18 maj, 2021 av Ingemar Falk

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Schack-EM startar måndagen den 24 maj med sex blågula hopp: Sverigeettan Nils Grandelius, Premium chess club, Tiger Hillarp, Lunds ASK, Axel Smith, Lunds ASK, Erik Blomqvist, Rockaden Stockholm – och de unga IM-spelarna Milton Pantzar, Västerås SK, och Jung Min Seo, Stockholms Schacksällskap.

Här kan du se lottningen för de svenska spelarna.

Årets EM blir ett annorlunda mästerskap. Den här gången kommer spelarna vara kvar i sina länder och spela. Coronapandemin sätter stopp för det vanliga masseventet med cirka 300 spelare i en lokal.

Formen blir hybridschack, där spelaren har både dator och schackbräde framför sig. Dragen registreras online och spelaren sitter framför vanligt bräde och tänker. Allt övervakas av domare på plats.

Så här såg det ut när hybridschack spelades i Malmö i vinterns Cities cup. Reglerna gås igenom före turneringsstarten. Till vänster får stormästaren Axel Smith hjälp av teknikern Anders Hansen att komma igång och till höger har stormästaren Tiger Hillarp just startat sitt parti. Notera att han inte har någon motståndare på andra sidan brädet. Motståndarens drag registreras på datorskärmen. Spelarna sitter åtskilliga mil från varandra i varsin spellokal. Foto: Johan Sigeman/TePe Sigeman

Svenskarna kommer att samlas på ett hotell i Stockholm, och där IA Jonas Sandbom och IA Thomas Franzén är domare.

Nils Grandelius som numera bor i Köpenhamn kommer att spela i Danmark, närmare bestämt i Middelfart. Arrangemanget ser likadant ut som i Stockholm med datorer och vanliga bräden där allt övervakas av domare. I Middelfart sitter Nils Grandelius i samma lokal som den danska spelarna: Jesper Thybo, Martin Haubro och Filip Boe Olsen.

EM-lottningen: Så spelar svenskarna 24–30 maj: Följ schack-EM live