Simon Williams om sitt samarbete med Nils Grandelius: “Var imponerad”

Publicerad 6 januari, 2021 av Ingemar Falk

Stormästarna SImon Williams och Nils Grandelius snackar schack under Champions chess tour. Foto: GingerGM/Twitch

Sverigeettan Nils Grandelius släppte nyligen en videokurs i schacköppningen damgambit – “Magnus queen’s gambit”. Titeln anspelar på världsmästaren Magnus Carlsen som börjat spela 3… a6 som svart i öppningen.

Förläggaren för videokursen är engelske stormästaren Simon Williams som i sociala medier är känd som GingerGM, vilket också hans företag bakom schackkurserna heter.

Vi har även sett Simon Williams kommentera från Champions chess tour – nu senast i Airthings Masters, där Nils Grandelius var med under finalspelet:

I en intervju med Simon Williams berättar han hur han “upptäckte” Nils Grandelius som en bra kursledare efter att ha sett honom göra videor på Youtube, Twitch – och även hans videoserie här på schack.se.

Simon Williams och Nils Grandelius har känt varann i sex år nu, men han följer inte svensk schackscenen helt och hållet. Däremot har Simon Williams en dröm:

– Det vore underbart att få spela i Rilton Cup. Jag har hört fantastiska saker om turneringen.

Vad var bakgrunden till videokursen “Magnus queen’s gambit”? Hade du en egen idé om detta eller var det Nils Grandelius som hörde av sig till dig?
– Nils är en av världens mest lovande spelare, och dessutom en bra presentatör av schacket. Jag såg honom på några videosändningar, och var imponerad av det jag såg.
– Men det var vår gemensamma vän Fiona Steil-Antoni som satte oss i kontakt med varandra. Jag uttryckte mitt intresse för att Nils skulle presentera en kurs för GingerGM, och det gick Nils med på. Han tyckte det var intressant att få kunna presentera en modern, praktisk och sund öppningsidé som skulle ge tittarna ett fullödigt försvar till 1. d4. En kurs om “Magnus Queen’s Gambit”. Utifrån den idén tog arbetet fart.

Nils Grandelius videokurs på Simon Williams företag GingerGM.

Har du haft samarbeten med Nils Grandelius tidigare?
– Jag har intervjuat Nils några gånger i tv-sändningar under schackturneringar. Ett minne som poppar upp är hans vackra vinst mot amerikanen Wesley So med svarta pjäser i Gibraltarturneringen. Men utöver det har vi tidigare inte haft gemensamma projekt.

Hur länge har du känt Nils Grandelius och vad vet du om den svenska schackscenen?
– Nils och jag har träffats vid många schackturneringar tidigare och delat udda måltider och ett glas vin. Jag tror att vi träffades första gången för ungefär sex år sedan. Tyvärr har jag aldrig spelat i Sverige och jag är ingen expert på scenen där.
– Men det vore underbart att få spela i Rilton Cup. Jag har hört fantastiska saker om turneringen, så jag hoppas få den möjligheten i framtiden.

Rilton Cup i fjol. Årets upplaga tvingades ställa in på grund av coronapandemin. Foto: Lars OA Hedlund

Åter till schackkurser. Vad är det som gör en bra kurs i schacköppningar, och hur många planerar du att producera under 2021?
– Det finns många element som samverkar för att det ska bli en bra öppningsserie. Jag skulle säga att presentatören och presentationsstilen är mycket viktig, liksom i vanliga undervisningar är det viktigt att behålla tittarnas intresse, vilket bra presentatörer alltid lyckas med.
– En annan viktig ingrediens jag tänker på är att förklara idéerna bakom öppningen och inte tabla upp dragen.
– En bra öppningsserie kommer att förklara för tittaren hur spelaren inte bara ska agera i själva öppningsfasen, utan också planera för mittspelet, och ja till och med för slutspelet.

Är du i dag även ansluten till Magnus Carlsens utbildningsföretag Chessable – eller gör du fortfarande allt själv i ditt bolag?

Magnus Carlsens företag Chessable.

– GingerGM är just nu mitt eget projekt och ett fristående bolag – men vem vet vad som händer i framtiden…