Grandelius inför gigantmötet: “Konstigt att det går dåligt för Carlsen”

Publicerad 25 januari, 2021 av Ingemar Falk

Nils Grandelius har övertygat i Tata Steel Master i Wijk aan Zee. Sämre har det gått för norske världsmästaren Magnus Carlsen. På tisdagen möts de två klockan 14.00. En duell du kan följa i live-TV i Sveriges Schackförbunds specialsändning i samarbete med Deniz Arman. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Åtta ronder är avklarade i världsturneringen Tata Steel Masters i Wijk aan Zee. Sverigeettan Nils Grandelius ligger på en stark sjätteplats – bara en halv poäng från medaljplats och en halv poäng före självaste schackvärldsmästaren Magnus Carlsen, Norge.

Nils Grandelius har ägnat måndagen åt avkoppling och fysisk träning på vilodagen – samt gjort intervjuer med svenska medier. Intresset för Nils Grandelius prestationer växer i takt med framgångarna och på tisdagen väntar mötet mot just Magnus Carlsen.

Ett möte som du kan se i live-TV från klockan 14.00 i SSF:s specialsändning i samarbete med kommentatorn Deniz Arman.

Hur går tankarna inför partiet mot Carlsen?
– Jag ska bara spela på som vanligt och gå in i samma mode som jag gjort i tidigare ronderna. Det blir extra viktigt att hålla koll på tiden så att jag inte hamnar i tidsnöd, säger Nils Grandelius.

Magnus Carlsen har haft en sällsynt svag start på turneringen. Har det satt sig i stämningen hos övriga startfältet – när favoriten och världsmästaren på plats har det tungt?
– Nej, det är inget jag märkt av så tydligt – och allra helst nu när vi ändå lever i våra bubblor med alla coronaregler. Men visst – det är konstigt att det går så dåligt för honom, konstaterar Nils Grandelius.

Innan turneringen startade, hade du kunnat ana att du skulle ligga före Magnus Carlsen efter åtta ronder?
– Det är ju riktigt kul förstås. Men det är också små marginaler. Det skiljer på ett enda drag i partier för att resultaten blivit som de blivit. Men självklart skulle jag vara supernöjd om jag låg före honom även efter sista ronden! ler Nils Grandelius.

I det första ”setet”, rond 1–4 tog Nils Grandelius 2,5 poäng.

Det nyss avslutade andra ”set” blev poängsamlingen 2 av 4 poäng – och då var motståndet betydligt starkare.

Med Nils Grandelius hjälp tar vi oss igenom ronderna 5–8 – och där avslöjar han också att han följde Anish Giris öppningskurs i deras möte.

– Det är klart att jag hade läst hans kurs, medger Nils Grandelius

Rond 5: Nils Grandelius–Maxime Vachier-Lagrave 1–0

Kul för Nils Grandelius. Deppigt för världsfemman Maxime Vachier-Lagrave. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Nils Grandelius (NG): “Det var förväntat att Vachier-Lagrave skulle spela Najdorfvarianten i sicilianskt parti. Jag gick för det skarpaste: Lg5.”
Schack.se:Det blev ‘poisoned pawn’-varianten där han tog bonden på b2 med damen.
NG: “Jo, det var ingen överraskning.”
Schack.se: “Sen kom ni till läget där du gjorde 19. Tf4 och han hade kunnat svara med 19… Sh5 för att fråga dig om du var med på dragupprepning.
NG: “Jo det stämmer, men jag hade inte tagit dragupprepning. Men i stället för 19… Sh5 kom 19… De6 och jag kunde bara ta på b7 och sen vara en bonde över.”
Schack.se: “Ja, det var en märklig sekvens. Hur tänkte han där?
NG: “Efter partiet sa han att 19… Sh5 kändes jättefarligt, då han inte kommit till rockad än. Maxime sa att han var övertygad om att han gjort fel tidigare i öppningen, och nu var tvungen att ge en eftergift för att rädda ställningen.”
Schack.se:Låter nästan som att han såg spöken.
NG: “Ja, lite så var det faktiskt.”
Schack.se:Senare fick du in ett fint hattrick med drag: 31. Dh4! 32. Tf6! och 33. Txf8!”
NG: “Ja, det var jätteskönt att hitta ett forcerat sätt till vinsten på slutet då jag också började få lite ont om tid.”

Rond 6: Nils Grandelius–Fabiano Caruana 0,5–0,5

Nils Grandelius pressades hårt av världstvåan Fabiano Caruana – men höll remi. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Nils Grandelius (NG): Caruana spelade tidigt på att få mig ur teorin. Det blev ingen bra öppning – jag kom lite sämre redan efter 15 drag. Och lite senare i partiet hade vi olikfärgade löpare och hans var starkare än min. Jag visste att han då hade fördel och att jag för evigt skulle stå lite sämre.
Schack.se: Det kändes obehagligt när han började marschera med sin kung för att sätta press.
(NG): Absolut, ställningen kändes jättefarlig hela tiden för ett mänskligt öga, även om schackdatorerna krasst konstaterade att partiet var dödremi. I eftersnacket var inte Caruana själv säker på om han missat en säker vinst eller inte. Så det var ett komplicerat parti. Jag var rejält trött efteråt.
Schack.se: Ja, hur kopplar du av mellan partierna? Går du ut och går på stan?
(NG): Det är faktiskt svårt här eftersom det är utegångsförbud efter klockan 21 på kvällarna.

Rond 7: Anish Giri–Nils Grandelius 1–0

Partiet Anish Giri–Nils Grandelius följde länge nederländqaren Giris chessable-kurs. Foto: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Schack.se: Nu måste jag först fråga – följde du verkligen Giris nya chessable-kurs om Najdorfvarianten i partiet?
Nils Grandelius (NG): Oh ja! Det är klart att jag läser in allt på motståndarna. Det är ett måste.
Schack.se: Så, ni följde hans chessable kurs i varianten med 6.f3 tills du drog 16… Tc8, och sen tänkte Giri i 38 minuter innan han drog 17. c3 och du i 50 minuter innan du spelade 18… Le4. Vad var det som hände? Hade ni båda glömt fortsättningen?
(NG): Haha. Inte exakt det. Nu satt vi vid brädet och fick verkligen testa varianterna i ett skarpt läge. Det var mycket att värdera.
Schack.se: Så, är Giris rekommendationer för sin chessable-kurs bra för vit?
(NG): Jag har tittat på partiet efteråt. Svart kan förstärka, vit har just ingenting.
Schack.se: Giri vann ändå till slut, berätta om slutfasen i partiet:
(NG): Alltså, slutspelet är helt okej för mig som svart. Jag har i och för sig lite sämre struktur, men det är inget allvarligt.
Schack.se: Kring drag 30 hade du kanske kunnat förstärka med Lf6 i stället för att gå tillbaka med springaren till e5.
(NG): Exakt! Och sen tappade jag greppet när han började gå med bönderna på damflygeln.
Schack.se: Tog förlusten hårt på dig? Hade du svårt att sova efteråt?
(NG): Det blev som det blev och jag fick helt enkelt ta förlusten. Här får vi ju säga att Anish Giri spelade slutspelet verkligen bra.

Rond 8: Nils Grandelius–Radoslaw Wojtaszek 0,5–0,5

Nils Grandelius–Radoslaw Wojtaszek. © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Schack.se: Med tanke på tabelläget hade man trott att du skulle gå in för att framför allt inte tappa fler poäng och kanske gå för remimot Wojtaszek?
Nils Grandelius (NG): Nej, de tankarna gick inte hos mig. Jag hade vit – och då spelar jag för vinst. Men sen under partiet fick jag ändra taktiken. Vi rockerade åt varsitt håll, men det kändes att han var snabbare med attacken mot min kung – så att göra ett dambyte var det bästa i ställningen.
Schack.se: Det kändes att han kanske gick lite för hårt med sina svarta bönder på kungsflygeln. Jag tänker på 42… g5 bland annat.
(NG): Framför allt var det tidigare då han gick för långt med h-bonden som var försvarad av hans löpare. När han tillät mig att ta den bonden hade jag mer att spela vidare på.
Schack.se: Ja, man kunde se att du hade möjligheten att börja marschera med dina damflygelbönder. Ändå blev det dragupprepning och remi.
(NG): Jag hittade helt enkelt inte den självklara planen, och det hade också kunnat skapa luckor i min egna ställning. När klockan började ticka ner fick jag ta det taktiska beslutet att gå med på dragupprepning.

14.00, live-TV: Carlsen–Grandelius