Carlsen: “Framtiden för klassiskt schack är tveksam”

Publicerad 13 november, 2020 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen möter Aryan Tari i Norway chess. Foto: Lennart Ootes/Norway chess

Schackjournalisten Jon Tisdall har gjort sitt sista nummer som redaktör för norska schackförbundets tidskrift Norsk Sjakkblad.

Han avslutade med en Magnus Carlsen-intervju och fick tillstånd att publicera delar av intervjun på amerikanska schackförbundets hemsida.

På frågan hur schackturneringar kan se ut när allt återgår till det normala efter coronapandemin svarar den norske världsmästaren:

– Jag tror i allmänhet att framtiden för klassiskt schack är lite tveksam som den är nu. Jag skulle gärna se mer Fischer Random-schack spelas med klassisk betänketid. Jag tycker att just det formatet passar ganska bra för klassiskt schack eftersom du i grund och botten behöver mycket tid för att kunna spela Fischer Random anständigt.

– För klassiskt OTB-schack antar jag att det har en framtid, men jag tror att du måste acceptera det som det är. Det kommer att bli många remier när de bästa spelarna i världen möts i långpartier. Det finns ingen väg runt det. Det är lite sorgligt men jag tycker att det är väldigt, väldigt svårt att göra något åt.

I intervjun berättar också Magnus Carlsen om Hikaru Nakamura. De hade sina verbala duster när onlineschacket glödde i somras. Men när nu krutröken lagt sig har nu Carlsen bara goda saker att säga om Nakamura.

Kommentatorerna Alexandra Botez och Robert Hess går halvt bananas när Nakamura besegrar Carlsen i Londores Abbey rapid challenge. Foto: Twitch

– I onlineschack med kortare betänketider, då är Nakamura min främsta utmanare, säger Magnus Carlsen som också berättar att när startfältet sattes ihop för Magnus Carlsen chess tour i våras fick han övertala de övriga i organisationen att bjuda in Nakamura.

– Vi bjöd in de bästa spelarna i världen, men jag tryckte på att få med Nakamura. Även om det hade gått lång tid sedan han haft framgångar vid brädet så skulle han nog kunna vara konkurrenskraftig i snabbschack, tänkte jag. Och han var ännu bättre än jag hade trott!