Så får han schack att synas i städerna

Publicerad 29 september, 2020 av Ingemar Falk

Redo för spel. Foto: medinamolina.com/chesstables

När Jesús Medina Molina som 46-åring lärde sig schack tillsammans med dottern och märkte att hennes studieresultat i matematik förbättrades i samma veva fick han en idé: ”Egentligen borde ju schack få synas överallt i städerna så att fler upptäcker spelet”.

Sagt och gjort. Jesús Medina Molina med en arbetsbakgrund inom IT och turism började kontakta städerna i Nederländerna. Efter tre år med sitt projekt Urban Chess har nu kommuner runt om i landet placerat schackbräden i stadsmiljö på nästan 20 orter – bland annat på fotbollslegenden Johan Cruyffs torg i Eindhoven.

Nu vill Jesús Medina Molina inspirera schackentusiaster i andra länder att göra samma sak. Här i Sverige har vi exempelvis sett uteschacksturnéer i Göteborg och turneringarna ”Schack i det gröna” och Kalmar uteschack – men visst skulle schacket kunna synas permanent i flera svenska städer?

Uteschack är till exempel på tapeten i Enköping som under 1970- och 1980-talet var ett starkt schackfäste med SK 33:s juniorstjärnor på den tiden – Peter Fransson och Thomas Engqvist. De blev etta och femma i junior-SM 1980.

Nu finns ett medborgarförslag om att få ett uteschack i staden.

Schack är på enköpingsbornas önskelista. Faksimil från eposten.se

Till dig som vill uppvakta kommunen eller lokala företag och begära finansiering för uteschack har Jesús Medina Molina några handfasta råd som han beskriver i FIDE:s senaste nyhetsbrev:

  • Undvik att säga att du vill marknadsföra schack.
  • Använd i stället uttryck som ”vi vill skapa en social sammanhållning” eller ”vi vill främja en aktivitet som hjälper till att träna hjärnan”. Det är argument som biter, säger Jesús Medina Molina.
  • Planera några drag i förväg. Ha en plan för en aktivitet vid uteschacket direkt när det är på plats. Den planen berättar du sedan för kommunen eller företaget. Då vet aktörerna från start att det kommer att hända roliga event vid uteschacket.
Urban Chess, hemsida