Populära animatörer möts i schack – bäddat för ny tittarsuccé?

Publicerad 6 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Startfältet i Tournament Arc som har en prispott på 43 000 kronor. Foto: Chess.com

De åtta unga animatörerna har tillsammans 9 miljoner (!) prenumeranter på YouTube.

Nu byter de pennorna mot schackpjäser och klocka. Med start på fredagsnatten klockan 02.00 drabbar de samman i Tournament Arc – en turnering som livesänds på chess.com.

Kanske kan Tournament Arc ge ett nytt lyft för schack på Twitch? Schack gick ju plötsligt från nischsport till supertrendigt på några månader när coronapandemin slog till. Trenden i webb-TV hade sin peak under Pogchamps i juni, men har fallit tillbaka under sommaren med undantag för Twitch rivals den 12 juli.

Genom åren har vi vant oss vid att schack har väldigt få men dedikerade tittare som har mycket erfarenhet för att kunna följa med stormästarnas kommentering. Men aktörer som chess.com vill se spelet växa och bli allmänt känd och uppskattat – samt skapa möjligheter till nya medlemmar och nya intäkter förstås.

Därför kommer vi helt säkert att på Twitch se kända streamare spela schack inför hundratusentals tittare varvat med världselitens traditionella turneringar som fångar några tusen tittare. En mix av nyfikna nybörjare och ivriga schackentusiaster – båda världarna lever ihop. Sen får framtiden utvisa vilken inriktning som genererar mest pengar till schacket och skapar förutsättningar för att allt fler hittar till schackklubbar och därigenom får ekonomin att rulla i föreningar som kämpar mot klubbdöden på lokal nivå.

För om man hårdrar det så är ju varje person som pratar schack på jobbet, med vänner, på caféet eller i sociala medier en potentiell klubbmedlem.

Schacktittare på Twitch. Pogchamps i juni skapade stort intresse liksom schackduellerna i Twitch Rivals den 12 juli. Den allmäna trenden (grå linjen) är att schacktittande sjunker lite nedåt. Foto: Sullygnome.com

Under en av omgångarna i Pogchamps sattes tittarrekordet 155 000 för schack på Twitch. Det är tre gånger fler än de som följde finalen mellan Magnus Carlsen och Jan Nepomnjasjtjij i Legends of chess tidigare i veckan.

Svenska streamaren Nymn tog sig till semifinal, och tackade efteråt Nils Grandelius och Anna Cramling för all hjälp.

Nymn hamnade sedan tillsammans med landsmannen Forsen på amerikanska schackmagasinet Chess Lifes förstasida. Det är inte många svenska schackspelare som kan skryta med det.

Schackomslaget som skapat reaktioner. Den hyllas för sitt utseende, folk försöker plugga in alla namn på spelarna – och somliga kritiserar den för att ”fel” schackstreamare är med på förstasidan. Yes, allt kan bli ett ”chess drama” – även ett magasinomslag.

Kanske får vi se en animerad schacketta till nästa nummer när Tournament Arc spelats klart?