5 av 6 poäng sista dagen räckte inte för svenskt OS-avancemang

Publicerad 17 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Pia Cramling spräckte turkiskan Ataliks segersvit i schack-OS i det jämna mötet SVerige–Turkiet som slutade 3–3. Foto: FIDE

De blågula spelarna föll med flaggan i topp och tog 5 av 6 poäng sista dagen av D-gruppen i division 2 i schack-OS Online.

Men det hjälpte inte för avancemang. Det blev en femte plats i en slutdag som såg en en dramatisk slutrond om de tre topplatserna som garanterade vidare spel i OS.

Serbien behövde “bara” besegra Danmark som haft en tuff turnering – men förlorade överraskande med 2–4. Samtidigt vann Kroatien sin avslutningsmatch mot Island med 6–0 (!) och seglade förbi.

Norge hade som schack.se förutspådde på förhand en tuff sista dag. Det blev bara en poäng, men det räckte till avancemang – mycket tack vare att norrmännen lyckades hålla förlustsiffrorna mot Turkiet nere (2,5–3,5).

Turkiet vann gruppen klart – och tappade bara en matchpoäng, och den poängförlusten kom mot just Sverige som verkligen gav allt i deras möte i sjunde ronden. Svenskarna visste att de behövde vinna för att ha en liten teoretisk chans att ta en topp 3-placering. Nu blev det 3–3 mot turkarna i en jämn match som kommenterades av Deniz Arman. Han bor i Turkiet och känner spelarna i båda lagen. Han njöt av att få följa just den matchen.

I Turkiets lag hade Ekaterina Atalik tagit sex raka vinster före mötet mot Sverige. Men den segersviten spräcktes när Pia Cramling satt på andra sidan bordet med de svarta pjäserna:

Pia Cramling blev Sveriges bästa poängplockare med sex av åtta poäng. Spel på nätet verkar passa henne fint också!

Här är svenska spelarnas resultat:

De elva svenska spelarna i schack-OS Online.