Damerna samlar poäng – men ändå tufft läge för Sverige inför avslutningen

Publicerad 16 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Bästa poängplockarna i svenska OS-laget: Inna Agrest och Pia Cramling

Med 2318 i snittrating var det svenska laget rankat tvåa i sin division II-grupp i schack-OS Online.

Med bakgrund av det är femteplatsen efter två av tre dagar inte det utfallet man kunnat hoppas på. Svenskarna satsade hårt, men slogs tillbaka med hela 1–5 mot både Norge och Serbien på lördagen.

Av det svenska spelarna är det Pia Cramling och Inna Agrest som samlat flest poäng på sina dambord med fyra av sex poäng under schack-OS Online.

Så har spelarna presterat under schack-OS efter två av tre dagar.

Chansen att ta sig upp på tredje plats som garanterar vidare avancemang är i princip borta för blågult. Med sex poäng till ledartrion Turkiet, Norge och Serbien måste Sverige vinna alla matcher (och det stort dessutom för att hämta hem partipoäng för särskiljning) samtidigt som något av de tre topplagen klappar ihop fullständigt under söndagens avslutande tre ronder.

Sveriges tuffa tabelläge. På söndagen krävs idel segrar, men inte ens det kan hjälpa för avancemang.

Om man ska skönja en strimma av hopp så har Norge en tuff sista dag med matcher mot ettan Turkiet, trean Serbien och fyran Kroatien. Vill det sig illa för Norge kan laget kamma noll – och då kan Sverige kliva upp på samma poäng om det blir idel segrar på söndagen.

Mycket avgörs redan i den inledande ronden på söndag klockan 16.00 mot ledande Turkiet.

Där måste Sverige helt enkelt vinna. Annars stängs dörren definitvt för avancemang. Här ska det bli intressant att följa damborden. Turkiskan Ekaterina Atalik har hittills tagit full pott (sex poäng). Går hon att stoppa?

I de avslutande matcherna möter Sverige de två bottenlagen Danmark och Guatemala.