Norden startar upp vanliga schackturneringar – så är läget för Sverige

Publicerad 31 maj, 2020 av Ingemar Falk

Sveriges schackförbunds rekommendationer gäller åtminstone fram till den 30 juni. Foto: Lars OA Hedlund

Den finska schackturneringen Mestarit Areenalla 2020 startar i dag. Det blir den första vanliga tävlingen i landet på flera månader. Men inte mycket är sig likt av hur turneringar spelades före coronapandemin.

Mestarit Areenalla består av sex deltagare, och i lokalen får max tio personer befinna sig inklusive spelare, domare och funktionärer. Ingen publik släpps in.

Här är livesändningen från turneringen:

Watch live video from wannabe2700 on www.twitch.tv

Mestarit Areenalla tjuvstartar egentligen. De nya råden för finska medborgare börjar gälla den 1 juni, då inomhusverksamheter som simhallar öppnar.

Även i Norge startar tävlingsverksamheten upp igen. Fast i långsamt tempo. I Bergen startar en turnering den 2 juni.

Både Finland och Norge har drabbats betydligt mindre av coronapandemin än Sverige.

Antalet coronafall i de nordiska länderna. I Sverige har 4 395 avlidit i covid-19. Källa: svt.se

Hur ser läget ut i Sverige då? Sveriges schackförbunds rekommendationer för tävlingar ligger fast åtminstone till den 30 juni.

En sammanfattning av SSF:s rekommendationer:

  • Schacktävlingar med deltagare från riskgrupper (70+ eller kroniskt sjuka) skall ej genomföras.
  • Pågående tävlingar med deltagande av personer i riskgruppen bör skjutas upp tills vidare.
  • Lokala klubbtävlingar och ungdomsträning kan genomföras utan deltagande av riskgrupp, givet att Folkhälsomyndighetens direktiv åtföljs.
  • Viktigt är att all verksamhet sker med hänsyn tagen till att minimera risk för spridning av Covid-19. Alla måste iaktta försiktighet och stanna hemma vid sjukdomssymptom.

För schacktävlingar är det extra noga att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om max två timmars verksamhet inomhus, vilket gör att långpartiturneringar inte går att genomföra i en spellokal.

Folkhälsomyndighetens rekommendation avseende tidslängd på evenemang.

Folkhälsomyndigheten skriver om sina rekommendationer till arrangörer här.

Folkhälsomyndigheten har annars gett klartecken till vuxenidrotten att starta den 14 juni – men att tävlingsverksamheten sker utan publik och med max 50 deltagare inklusive spelare, domare och funktionärer.

Restriktionen för resor är i dag ett avstånd motsvarande max två timmars bilresa. Detta för att inte sätta tryck på andra regioner om sjukdom bryter ut. Restriktionen gäller fram till den 13 juni.

Om Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer som berör schacket kommer detta att informeras på schack.se. Men än så länge är det alltså SSF:s rekommendationer som gäller till klubbar och distrikt.