Efter ordkriget: Nakamura och Carlsen kan mötas i en semifinal

Publicerad 21 maj, 2020 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura. Foto: FIDE

Torsdagens stora samtalsämne i schackvärlden blev Magnus Carlsens Tweet om Hikaru Nakamuras Twitchsändningar som samlar många fler tv-tittare från världsmästarens egen turneringsserie på Chess 24: Magnus Carlsen Chess Tour. En Tweet som redan på torsdagskvällen fått 200 kommentarer.

I eftersnacket på sin Twitchsändning hade Hikaru Nakamura liten förståelse, då han gjort klart på förhand med Chess 24 att det var okej att sända från Lindores Abbey Rapid Challenge. Just då kanske ingen part anade att tiotusentals skulle drabbas av schackfeber och hänga på Nakamuras egen kanal – vida fler än de som följer den mer traditionella tv-sändningen på Chess 24.

– Vi har nu nått en popularitet som schack sällan sett, så varför ska vi nu bråka om detta? ansåg Hikaru Nakamura i sin sändning.

Du kan läsa bakgrunden till bråket här.

Men mitt i ordkriget i denna ”chessgate” spelades det också schack när grundomgången av Lindores Abbey Rapid Challenge avslutades.

Hikaru Nakamura blev vinnare, och får i kvartsfinalen möta Levon Aronian.

Så blir finalspelet i Lindores Abbey Rapid Challenge. Foto: Chess 24

Magnus Carlsen hade en tyngre grundomgång och blev femma. Lotten har nu gjort att just Hikaru Nakamura och Magnus Carlsen kan möts i en semifinal om båda vinner sina kvartsfinaler. Det kan bli ett minst sagt laddat möte.

Bland de åtta hade många schackfans hoppats på att få se Aleksandr Grisjtjuk och Alireza Firouzja. Men båda hade en svag turnering och hamnade utanför topp åtta.

Slutspelet startar på lördagen – och kan av allt att döma följas antingen i Chess 24:s livesändning eller Hikaru Nakamuras Twitchkanal.