Schackvärlden hyllar blixtmatchen Carlsen–Firouzja: “Oförglömligt”. “Elektriskt”. “Historiskt”.

Publicerad 16 april, 2020 av Ingemar Falk

Onlinemötet mellan Magnus Carlsen och Alireza Firouzja hyllas av schackvärlden. Foto: Youtube

Direkt efter “slutsignalen” – som slutade med schack matt – i onlineduellen mellan världsmästaren Magnus Carlsen och världens bästa junior Alireza Firouzja, 17 i år, översvämmades sociala medier av hyllningar.

Lovorden gick både till matchens underhållningsvärde och segraren Firouzja.

Några av kommentarerna på Twitter efter finalen i Banter Blitz Cup.

Och det är klart, när man ser Firouzja som svart göra ett sånt här drag i det allra första partiet kunde man redan då ana att detta skulle bli en schackduell utöver det vanliga:

Medarbetaren på schack.se, IM Martin Lokander, imponerades av finalmötet i Banter Blitz Cup mellan Carlsen och Firouzja.

– Att se och höra spelarna kommentera samtidigt som de spelar är ett väldigt kul upplägg, det märks verkligen att onlineschack fått en rejäl skjuts.

– Och nu var det kanske världens två bästa blixtspelare som mötte varandra, med mycket dramatik. Vad mer kan man önska som schacktittare?

Hur tror du Magnus Carlsen tar förlusten?

Carlsen och Firouzja möttes i blixt-VM i vintras. Foto: FIDE

– Jag tror inte Carlsen kommer ha några problem med att hantera den här förlusten. Han är förstås besviken men jag hade varit mer orolig om han inte var det.

Och vad har du att säga om Alireza Firouzja?

– Det är inget tvivel om att han är en av de största talangerna i världen just nu, och absolut en potentiell utmanare till Magnus Carlsen på alla nivåer.

– Firouzja har redan visat att han kan hävda sig mot världseliten i blixt och snabbschack. I långpartier har han nog en bit kvar men han är så pass ung fortfarande.

Alireza Firouzja skapade rubriker i april 2019. Då tillhörde han Iran och kom inte till mötet israelen Or Bronstein i Grenke Chess Open. Irans schackförbund accepterar inte att landets schackspelare möter deltagare från israel.

Några månader senare stod det klart vad Firouzja själv tycker i frågan. Han hoppade av Iran och bor nu i en lägenhet i Frankrike. Han har ännu inte fått någon ny nationalitet och spelar under FIDE-flagg. eller som han själv sagt på Twitter: “Jag tillhör FIDEstan.”

Alreza Firouzjas första tävling under FIDE-flagg blev VM i blixt och snabbschack. Han tog silver i snabbschack, men det de flesta minns är kaosbråket i blixtturneringen när han förlorade på tid mot Magnus Carlsen. Han protesterade först mot att Carlsen inte kunde vinna i ställningen, och att det då skulle utdömas remi, vilket domarna med stöd från Alexander Grisjtjuk avfärdade och visade på att Carlsen kunde sätta matt med det pjäsmaterial som fanns kvar på brädet.

Alireza Firouzja fick låna papper och penna för att skriva en protest mitt under blixtturneringen i VM. Foto: FIDE

Då startade nya diskussioner. Alireza Firouzja hävdade att Magnus Carlsen pratat under partiet, och skrev en protest mot osportslighet på plats att norrmannen även pratat under partiet.

Du kan se hela förloppet här:

Uppenbart har nu schackvärlden två riktiga vinnarskallar som kommer att mötas i dramatiska dueller både online och vid brädet.

Och kanske blev onsdagskvällens möte starten på en kittlande rivalitet som också kan hamna i tidningsrubriker utanför schackbubblan.

Över 200 000 följde dramat live Protestkaoset i VM