Över 200 000 följde blixtdramat mellan Carlsen och Firouzja

Publicerad 16 april, 2020 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen (t h) var före Alireza Firouzja i snabbschacks-VM i julas, men i onsdagskvällens BAnter Blitz Cup var rollerna ombytta. Foto: FIDE

I VM i snabbschack vid juletid stod Magnus Carlsen med segertrofén före tvåan Alireza Firouzja. Men på onsdagskvällen lyckades världens bästa junior peta bort världsmästaren från tronen i Banter Blitz Cup.

Så pass upp i framtiden Magnus Carlsen, det är en “new kid on the block”.

Finalen mellan de två blev precis så jämn och dramatisk som schackfans hoppats på men med en annan utgång än vad till exempel spelbolaget Unibet hade gissat.

Oddsen före matchen.

De olika livesändningarna på YouTube med Carlsen, Firouzja och spanjoren Pepe samlade totalt ihop hela 212 000 tittare. Och utöver det tillkom tiotusentals tittare som följde duellen på Chess 24:s Twitchkanal.

Vid ställningen 7,5–7,5 kom Firouzja kvalitet över som vit, och bärgade hem både partivinsten och matchsegern med 8,5.

En besviken Magnus Carlsen var ändå stor i nederlagets stund och gratulerade Firouzja som han erkände var “fantastiskt duktig” innan videon hastigt avbröts.

Slutsekunderna i Alireza Firouzjas webbsändning blev smått komiska. Han hade inte hundra procent koll på om han vunnit. “Var det här sista partiet?” frågade han sig. Direkt efteråt blev det segerintervju:

Och livligast av alla i slutsekunderna var… ja gissa:

I samtliga videoklipp kan du spola tillbaka till allra första början för att se reprisen.

I Magnus Carlsens invitational tournament som startar den 18 april kan världsmästaren ta revansch på Alireza Firouzja. Deras inbördes möte sker måndagen den 18 april.

Schackvärlden hyllar duellen