Han startade Bundesligan online – och följer svenskt schack: “Vill gratulera Sverige”

Publicerad 8 april, 2020 av Ingemar Falk

Tyske FM-spelaren Jens Hirneise intervjuas om onlinevågen inom schacket som startade i Tyskland, fortsatte hit till Sverige och nu sprider sig ute i Europa. Foto: Klaus Steffan

Tyske FM-spelaren Jens Hirneise upplevde det hela schack-Europa fick vara med om under mars. Evenemang efter evenemang ställdes in och snart satt människor hemma i karantän.

Det var då han fick idén att starta en Bundesliga online – en “Karantän-Bundesliga”. Seriespel har sedan dess växt fram som till exempel här i Sverige med Swedish Chess Team Battle.

– Jag vill passa på att att gratulera Serige, och alla svenska spelare för arbetet med er onlineliga som är jättekul att följa, skriver Jens Hirneise i ett meddelande från bostaden i Tyskland.

Denna onsdagskväll är han med och arrangerar den första onlinekampen mellan Sverige och Tyskland. Tio svenska lag ska spela mot lika många tyska klubbar i en landskamp på Lichess.

Svenska klubbarna som spelar är:
A-kampen: Stockholms schacksällskap, Växjö SK, Limhamns SK, Örebro schacksällskap och Rockaden Umeå.
B-kampen: Västerås SK, Wasa SK, Gävle schackallians, Farsta SK och Malmö AS.

Hur kom du på idén att starta “Karantän-bundesligan”?

– Allt startade den 14 mars när min vän från Bayern, FM Andreas Ciolek, postade en länk på Facebook om en så kallad “Bayern Karantän Blitz Arena” på schackservern Lichess.

– Jag anmälde mig direkt och var nyfiken på att se Bayernspelarena tävla mot varandra, och även kika om det fanns lag från Bayern på Lichess.

Om någon läsare varit med i ACO:s amatör-VM i schack kanske det ringer en klocka när du läser Jens efternamn Hirneise. Jo, det är hans familj som arrangerar de tävlingarna som över tid samlat flera svenska deltagare. Bland annat blev Bengt Hammar amatörvärldsmästare 2018.

Rutinen att organisera stora turneringar tog Jens Hirneise med sig när han började fundera på att skapa någon egen tävling på Lichess.

– Jag är en stor supporter av Lichess och har stöttat schackservern. Jag började spela där redan 2013 och visste att lagmatcher skulle kunna bli roliga efter att bland annat ha sett “Tv-bloggarnas lagmatcher” som samlat tusentals spelare på Lichess.

– Jag hade startat mitt lag sedan långt tillbaka, men hade ingen aning om något tyskt lag skulle vara intresserat. Jag frågade Andreas Ciolek om hans lag “Beer tavern Munich” skulle vilja möta mitt lag “Rochade Europa – Schachzeitung”. Han tackade ja, och det var den allra första matchen.

Nu, mindre än en månad senare, har Jens Hirneises lagutmaningar växt till en Bundesliga online med över 120 lag och mer än 1 200 spelare. En explosionsartad utveckling.

– Ursäkta uttrycket, men det spred sig som ett schackvirus i hela Tyskland!

– Tysklands schackklubbar har totalt 80 000 medlemmar, så jag är nyfiken på att se hur onlinescenen kommer att se ut lite längre framöver.

Följer du också den svenska onlinescenen inom schacket?

– Oh ja, det är intressant att se och följa svenska onlinescenen. Jag läser ofta artiklar på schack.se och följer flödet i er Facebookgrupp “Svenskt schack”. Kul att det sker så mycket aktivitet hos klubbarna.

– Jag har också sett svenska spelare sända på webb-TV, vilket gör schacket ännu mer attraktivt och fångar upp nya schackspelare – än bara de redan frälsta.

Förutom Sverige och Tyskland poppar liknande onlineligor upp på andra platser i världen?

– Ja, de börjar dyka upp överallt nu. Det finns internationella ungdomstävlingar i Europa. Mycket händer redan i Spanien, och Frankrikes schackförbund hade ett onlineevent med fler än 1 000 spelare!

– Men om detta är ett nytt fenomen i Europa så har onlineturneringar sedan länge etablerat sig i Nord- och Sydamerika. Där finns redan ligor med 40 lag och professionella spelare har varit med i flera år.

– Faktum är att det kommit så långt att vissa onlinetävlingar bara tar in deltagare som har spelat fler än 1 000 blixtpartier på nätet.

Vad tror du kommer hända med onlineschacket när det normala schacklivet återupptas efter pandemin?

– Jag tror att schacket mer kommer att bli en kombination mellan vanligt schack och stora onlineturneringar eftersom nätschackets popularitet ökat dramatiskt under dessa coronatider.

Till sist, vilka vinner i kvällens två landskamper mellan Sverige och Tyskland?

– Låt bästa laget vinna. Alla deltagare är redan vinnare genom att ha roligt och få vara med om såna här schackturneringar över gränserna. Nya vänskaper och den lagsammanhållning som kommer att födas i kväll lever längre än landskampen i sig,

20.01: A-kamp Sverige–Tyskland 20.02: B-kamp Sverige–Tyskland