Foppa hedersgäst på schackfesten i Malmö

Publicerad 14 september, 2021 av Axel Smith

Mikrofonen sätts på plats. Fotografen ska även ha filmat schackfesten med en drönare.

På måndagskvällen besökte Peter Forsberg Kristineberg Schackklubb i Malmö, som en del av klubbens pris i ATG:s drömfond.
Det vi inte visste om hockeylegendarens förmåga vid brädet vet vi nu.
Han är en farlig motståndare!

Peter Forsberg lärde sig schack av sin far och spelade hel del mot sin storebror. Han fick alltid stryk, men mot kompisarna gick det bättre och 1985 deltog han i Lag-DM för Domsjöskolan. Ett par år senare besökte han schackklubben.
– Det blev bara en gång, men schack är kul. Jag gillar att klura.
Bättre gick det i luffarschack, där Forsberg vann skolmästerskapet. Och sin hemmasnickrade schacktaktik har han ändå fått nytta av.
– I något [ishockey]-VM spelade jag mot landslagsläkaren, och i Colorado mot materialaren.
I dag har två av hans barn, som går på lågstadiet, spelat skolschack i Schweiz, där familjen bor sedan några år. Men brorsan har han aldrig fått revansch på.
I hockey utmärkte du dig som forward genom att tackla backarna innan de tacklade dig. Spelar du schack på samma sätt?
– Nja. Offensiv vinner matcher, defensiv vinner mästerskap.

För Kristineberg blev det en festkväll med ett femtiotal medlemmar på plats, en grill som aldrig slocknade, barn som poserade på bilder även om de bara hade en vag aning om vem Peter Forsberg var. Han stannade i tre timmar och mellan alla autografer, filmer och bilder hann han spela två partier. Hur det gick får ni se i TfS 4/2021.

I förgrunden syns sladden till kamerablixten.

Till sist var det dags för en avslutande gruppbild. I grönskan på gården utanför klubblokalen trängde medlemmarna ihop sig, med Forsberg mitt på uteschackbrädet.
– Som en schackpjäs, säger fotografen och räknar till tre för att alla ska sträcka händerna i luften och jubla på samma gång.
– Ungefär som när Modo gör mål, säger Forsberg.

Schack.se återkommer när filmen från Forsbergs besök finns tillgänglig.

Läs mer: Kristineberg SK och ATG Drömfond