Förslaget i Luleå: Schack i stadsparken

Publicerad 11 juni, 2021 av Ingemar Falk

Snart kanske vi ser schackbord i Stadsparken i Luleå?

Schacksällskapet Luleå har tagit initiativ till ett medborgarförslag – nämligen uppsatta schackbord i Stadsparken som byggts om.

I medborgarförslaget som kommunens invånare kan rösta på fram till den 9 augusti står:

”Jag föreslår att fasta schackbräden blir en del av den nya stadsparken. 3-4 stycken. I städer runtom i världen samlas folk på torg och parker och spelar schack. Staden erbjuder bräden – förslagsvis betongbord. Mått: 50×50 på brädet men bordet kan vara lite större så en kaffekopp kan ställas bredvid. Människor tar med sig egna pjäser till schackborden. Fungerar det i andra delar av världen borde systemet fungera utmärkt även här.

Schack är värdens populäraste spel och kan utövas av alla. Vilket det också gör. Schack förenar människor. Ung kan möta gammal. Fattig kan möta rik. Svensk kan möta nysvensk. Schack har ett universellt språk.

Varje år spelar ca 400 fjärdeklassare schackfyran i Luleå. Hela Luleå Energi arena fylls av schackspelande barn. Schack i stadsparken kan bli en naturlig mötesplats för de intresserade. Och för de nyfikna.

I dessa tider kan vara bra att ta sig tid att sätta sig ner i en park och spela ett parti schack. Med en kompis eller med en ny bekantskap.”

Nu är det upp till kommunens schackintresserade invånare att gå in på förslagets sida och rösta – så kanske det snart schackbord får pryda den vackra parken. Hittills har det kommit in 20 röster.

Schacksällskapet Luleås Facebooksida Läs mer: SÅ får han schack att synas i städer