Nodirbek Abdusattorov vinner TePe Sigeman 2024

Publicerad 3 maj, 2024 av Leo Brodin

Nodirbek Abdusattorov, vinnare av TePe Sigeman & Co Chess Tournajment 2024. Foto: Mikael Svensson/tepesigemanchess.com

Det började med en förlust mot Anton Korobov för Nodirbek Abdusattorov, tävlingens högst rankade spelare som med 2765 är femma i världen. Efter några ronder tog det fart och med två raka vinster i slutet mot Vincent Keymer och Marc`Andria Maurizzi tog han sig ikapp Peter Svidler och Arjun Erigaisi i ledningen.

Efter tjugo drag sista ronden mot Maurizzi vann han en bonde i mittspelet och när det tio drag senare var två och på väg att bli fler gav Maurizzi upp.

I särskiljningen som bestod av 3+2-blixt mötte Nodirbek och Erigaisi varandra först. Erigaisi hade solklar vinst med ett torn för en löpare och kommentatorerna Stellan Brynell och Laurent Fressinet konstaterade båda att det var över.

På något sätt lyckades Abdusattorov ta sig tillbaka in i matchen och spela remi, han hade till och med vinst med fribonden vissa drag. En mirakelremi.

Peter Svidler spelade bra större delen av sina särskiljningspartier men förlorade båda på grund av misstag i slutet. Därmed ny runda för Abdusattorov och Erigaisi, först en till remi men i det andra partiet var det Abdusattorov som spelade bäst i slutspelet. Till slut kunde han plocka Erigaisis bönder och det lyckades han också omvandla till vinst och därmed turneringsseger.

För Sveriges hopp Nils Grandelius gick det inte så bra. Han slutade på två av sju poäng efter tre förluster och utan vinster. Annat kan sägas om lägst rankade Ju Wenjun, världsmästarinnan slutade med två vinster, två förluster och tre remier.

Ju Wenjun slutade på 3.5 av sju poäng. Foto: Mikael Svensson//tepesigemanchess.com
SpelarePoäng
Nodirbek Abdusattorov4.5
Arjun Erigaisi4.5
Peter Svidler4.5
Anton Korobov4
Vincent Keymer3.5
Ju Wenjun3.5
Nils Grandelius2
Marc`Andria Maurizzi1.5
Slutresultat