NM: Svenskt i topp

Publicerad 18 oktober, 2013 av Axel Smith

kogensf_logoIgår skrev jag att jag förväntade mig en snabb remi mellan Yuri Solodovnichenko och Peter Heine Nielsen. På hemsidan kunde man läsa att såväl arrangörer som publik hoppades på ett flott kampparti. De spelade sexton drag, men med det spelschemat som finns tycker jag inte att man kan kritisera spelarna. Vill arrangören ha långa partier får de reglera det före turneringen, exempelvis genom Sofiaregler.
I rond sex mötte Peter Heine islänningen Gudmundur Kjartansson, som hoppat av studierna och satsar mot GM-titeln. Det blev en lång kampremi. Därmed kunde undertecknad gå förbi efter två vinster. Partiernas kritiska lägen kan ses i partivisaren. Solodovnichenko och Evgeny Gleizerov har också 5/6.
Näst bäste svensk är Daniel Semcesen, en halv poäng efter, tillsammans med bland andra Peter Heine, Kjartansson, Mikkel Antonsen (Danmark) och Henrik Danielsen (Island). Alla dessa möts inbördes på bord 2-4.
Ralf Åkesson och Stellan Brynell delar tiondeplatsen på 4/6. De har bägge goda minnen från ett tidigare NM i Danmark: zonturneringen 1999. Tre platser till VM i Las Vegas stod på spel. Stellan gick vidare till kvartsfinal i sin pool men blev utslagen i snabbschack av Peter Heine. Ralf lyckades däremot gå hela vägen till Las Vegas. Idag för som synes NM en mindre synlig villvaro – de allra flesta skriver XtraCon som turneringsnamn i protokollet.

Imorgon blir det på nytt partier klockan 10 och 18.
Bildtext: Inget hus är det andre likt i Køge centrum, varken i höjd, bredd eller utseende.

Livesändning: rond 7 (kl 10) och rond 8 (kl 18), kommentering och livekamera
Resultat och ställning