NM: status quo

Publicerad 16 oktober, 2013 av Axel Smith

semcesenNMnsf_logoIdén med accelererad lottning är att undvika ojämna partier. Det lyckades inte så bra i år; i många partier skiljde det femhundra elopoäng eller ännu mer. Till nästa gång kan det vara smart att gradvis trappa ner accelerationen.
I kampen om NM-titeln hände inte mycket nytt – det är fortfarande fyra danskar och en färöing före de bästa svenskarna (Brynell, Semcesen, Smith & Wahlström).
NM spelas udda år. 2009 blev Peter Heine Nielsen nordisk mästare genom en femteplats i Politiken Cup och 2011 var det dags för Jon Ludvig Hammer i Reykjavik Open, även han med en femteplats. I år skulle NM ha arrangerats i Karlstad, men när den turneringen ställdes in blev det på nytt en redan existerande turnering som uppgraderades. XtraCon Grandmasters har fått sitt namn efter en av de stora sponsorerna till danskt schack.
NM-statusen gav sju nya deltagare jämfört med ifjol. Värre är det med dam-NM, som ställdes in efter att för få deltagare anmält sig.
Utöver livesändningen direktsänds både kommentatorsrummet och livekamera från spellokalen – se länkarna nedan. Imorgon tar Køges borgmästare emot spelarna på Rådhuset. Arrangemanget är med andra ord utmärkt.

I partivisaren finns lösningarna på gårdagens två problem, samt en liten kombination från en av hemmaspelarna. Från att ha varit nybörjare för ett par månader sedan inledde han med två vinster och spelade sedan jämnt med en stormästare långt in i mittspelet. Sådant är alltid kul att höra.
Bildtext: Daniel Semcesen vann idag, men får än så länge nöja sig med att vara utanför avspärrningen till podiet.

Livesändning (10 partier, torsdag 18.00), kommentering och livekamera
Resultat rond tre och ställning