Axel Smith: NM-titeln kan inte jämföras med GM-normen

Publicerad 22 oktober, 2013 av Niklas Sidmar

smith1307(ce)Axel Smith bestämde sig i sista stund för att vara med i årets Nordiska mästerskap, som spelades som en del av stormästarturneringen Xtracon Grandmaster 2013 i danska Køge. Till skillnad från för några år sedan, då Axel satsade stenhårt mot stormästartiteln tog han den här gången ganska lätt på uppgiften, så lätt att han åtog sig att rapportera från tävlingen på schack.se under pågående spel.
-Tidigare har jag varit noga med mat, fysik, undvikit att läsa böcker och preppat flera veckor i förväg. Att ens gå ut på nätet under en pågående turnering har varit uteslutet. Jag pratade med Nils Grandelius om det, och bestämde mig för att ta det lite mer piano, säger Axel Smith.
-I och med att jag bestämde mig sent för att delta i NM fick jag inte tid att lägga någon press på mig själv, och därför kunde jag spela snabbare. Tidigare har jag försökt spela bättre än vad jag är kapabel till, vilket har tagit för mycket tid. Nu hade jag inga sådana illusioner.


Axel förlorade i den andra ronden mot slutsegraren Yuri Solodovnichenko, men utöver detta parti blev det sex vinster och två remier på de nio ronderna. Inför sista ronden behövde han remi mot GM Evgeny Gleizerov för att säkra stormästar¬normen. I sin slutrapport efter turneringen skrev Axel att han dittills hade 0-6 i partier då han spelat för stormästarnorm. Gleizerov brydde sig dock inte om statistiken utan accepterade utan tvekan remianbudet när det kom efter 10 drag. När sedan Peter Heine Nielsen förlorade mot Andreas Skytte Hagen stod det också klart att Axel Smith blev tvåa och bäste nordiske spelare i turneringen.
-Det går inte att jämföra NM-titeln med GM-normen. Även om min huvudsakliga motivation bara har varit att spela har stormästartiteln känts alltmer speciell efter varje gång jag varit nära norm.
-Generellt spelade jag ungefär som vanligt, men hade mer tid på klockan i de avgörande lägena och tog vara på de chanser jag fick. Det känns mer som tillfälligheter än som bra spel. I första ronden hade jag ett teoretiskt remislutspel där jag gick runt, runt och runt. Sedan gick jag runt på ett annat vis och min motståndare gickfel… Jag vann efter 123 drag – redan där hade det kunna bli en helt annan turnering.
Trots framgången lär det inte bli någon förnyad hårdsatsning mot stormästartiteln under den närmaste tiden.
-Någon hårdare satsning blir det inte – jag kan nog leva på den gamla träningen ett tag till. Men nu har jag sett att man inte behöver spela fantastiskt schack för att ta norm, och då vet jag att det kan gå igen. Så visst kommer jag att försöka, säger Axel Smith.

(Foto: Calle Erlandsson)