Nils börjar på en ny tävling

Publicerad 20 september, 2013 av Axel Smith

wjcc2013Efter att Nils Grandelius förlorade mot italienske FM Simone De Filomeno är chanserna till att vinna JVM borta. Med 3½/7 ligger han på 54:e plats, tre poäng efter ledande Yu Yangyi.
 – Jag har spelat ganska dåligt, på lite olika vis, säger Nils. Jag tycker att vissa av partierna har varit okej, men inte de tre förlusterna. Framförallt de två sista var väldigt dåliga.
Den högre rankade spelaren får ibland problem ifall motståndarna spelar på remi. Det har inte varit orsaken, menar Nils.
– Igår tog min motståndare bara ut pjäserna. Sedan började jag spela en massa konstiga drag som är väldigt svårta att förklara. Även i den första förlusten var det många drag som jag visste var bäst, men sedan började jag tänka och tveka på om det inte fanns något bättre. Till slut förvillade jag bara mig själv i varianterna.
– När man är i bra form och har självförtroende tänker man att om jag bara spelar som vanligt och litar på min känsla så vinner jag utan problem. Är man i dålig form blir man vaksam, försöker spela bättre och då blir det ofta dåligt. Det man ska göra att försöka spela som vanligt och bara slappna av.
Fredagen är fridag, därefter spelas de sista sex ronderna.
– Efter fridagen ska jag börja på en ny tävling. Målsättningen är att hitta tillbaka till det spel jag visade tidigare i sommar. Att komma ifrån de märkliga och svårförklarliga besluten, där fokus ligger på helt fel saker.
Lördag klockan 14.00 börjar Nils sin nya tävling med vit mot Cankut Emiroglu (2260, Turkiet).
Axel Smith

Turneringshemsidaställning / lottning
Livesändning (bord 10-27, lördag 14.00)